{ "title": "Konversiyon", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/konversiyon.jpg", "date": "20.01.2024 18:57:24", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Konversiyon; Kelime anlamı dönüşüm, çevirttim olarak geçmektedir. Hastalığın tanısı ise şu şekilde, bireyin yapılan muayeneleri ve incelemelere rağmen açıklaması olmayan, nörolojik rahatsızlıkları taklit eden psikiyatri bir haldir. Bireyde epilepsiyi çağrıştıran bayılma gibi etkiler olsa da incelemeler sonucunda epilepsi olduğu tespiti konulamaz. Bu tür problemlerde konversiyon rahatsızlığı göz ardı edilmemeli. Burada atakların şiddetlenmesi ve tetiklenmesi stresle birlikte artış göstermektedir. Ağırlıklı olarak bayanları etkileyen bir sorun olsa da erkeklerde de görülmektedir. Çocukluk döneminde nadiren görülen, ergenlik ve gençlik döneminde ortaya çıkması daha çok görüldüğü dönemdir. Bireylerde 35 yaştan sonraki yıllarda görülme oranı daha seyrek görülmektedir. Bu rahatsızlığın sebebi genel olarak bilinmektedir. Konversiyon ruhsal sorunların bedensel sorunlara dönüşmesiyle yaşanmaktadır. Hastalarda yapılan incelemelerde bu belirtilen oluşması için herhangi bir bedensel rahatsızlık tespit edilememekte.

Konversiyon Bozukluğu Neden Olur?

Konversiyon tepkisinin neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmemekle birlikte, bu konuda ortaya atılan kuramların bazıları şunlardır. Psikanaliz uzmanlarının savundukları konversiyon bilinç dışı çatışmaların neden olduğu sıkıntı sonucu ortaya çıktığıdır. Bir başka önerme ise birey çevresi ile sözel iletişim kuramadığı durumda sıkıntısını beden dili ile ifade etmesi olarak görmekte. Ortaya çıkan belirtinin anlamı \"ben ruhsal olarak çok sıkıntılıyım, acı çekiyorum, bunu görün ve önemseyin\" şeklinde etrafına uyarıda bulunmaktadır. Bu anlamın etrafına istediğini yaptırmak, kontrolü ele geçirmek niyeti de olabilir. Bunun yanında bedensel hastalıklar sonucunda bu belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Yatkın olan bireylerde ağır bedensel rahatsızlıkların ardından konversiyon ya da somatizyon belirtileri de görülmektedir. Büyük anne, büyük baba, baba, anne gibi yakınlarının ölmesi, baba ve annenin boşanması ya da ayrılması gibi hallerde birey bir yakının ölmesi gibi yas tutma tepkisi ortaya çıkar bu yas tutma tepkisi normal sürecini tamamlayıp çözülmediği vakit konversiyon bozukluğu ve diğer ruhsal bozuklukların görülme olasılığı hayli artmaktadır.

Konversiyon Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Rahatsızlık sıklıkla stres yaratan bir durumu takiben gelişen dil tutulması, bayılma gibi yakınmalara maruz kalındığında en kısa zaman acil servislere başvurmaları gerektirmemektedir. Bu şikâyetlerle başvuran hastalarda belirtiler aksi yönde teşhis konulmadığı sürece nörolojik bir rahatsızlık olarak görülmelidir. Hastanın ayrıntılı hikayesi öğrenilmeli, nörolojik ve fiziksel muayenesi yapılmalı gereken radyoloji ve biyokimya incelemeleri en ayrıntılı şekilde tamamlanmalıdır. Organik bir neden bulunmadığı taktirde ortaya çıkarıcı stresör hikayesi ile birleştirerek psikiyatri hekimine danışılmalıdır. Organik bir rahatsızlık bulunmadığında psikiyatrı tedavi bu hastalar için söz konusu değildir. Tedavi atağı artından poliklinik şartlarında gerçekleştirilmelidir. Hastalarda hastalığın ateşlenmesini önlemek için ailenin ve etrafın dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bireyin iradesi dışında gelişen bu rahatsızlık hastayı bazı kazançlar sağladığı da olmaktadır.

Hasta bu rahatsızlık sayesinde yapması gereken bazı mükellefiyetten kurtulabilmekte veya bazı haklar elde edebilmektedir. Bu tür kazanımlar rahatsızlığın kuvvetlenmesine, tekrarlanmasına sebep olmaktadır. Bu da iyileştirmeyi güçleştirmektedir. Yapılması gereken hastaya rahatsızlığı nedeniyle bazı haklar tanımamak ve rahatsızlık öncesi nasıl davranılıyorsa o tutum devam ettirilmelidir. Stres sonrası bayılan ve bunun psikolojik kaynaklı bayılma olduğu hekim tarafından onaylana bir hasta aile ortamında rahatsızlanırsa onu sakin bir odaya alıp yalnız bırakmak iyi geleceğinden en doğrusu olacaktır.

Ülkemizde bu tür biçimde rahatsızlananlara soğan koklatılır, kolonya ile elleri ve yüzü ovulur, etraftaki herkes rahatsızlananın başına toplanır. Hastaya yardımcı olmak yerine stresini daha da artırmaktan başka işe yaramaz. İyileştirmenin kısa sürede etkisini göstermesi için ailenin hekimle koordine içinde olması şarttır. Değerlendirme sonrası ilaç tedavisi, psikoterapi önerilebilir. Bazı hastalarda verileri yorumlamak ve ortadan kaldırmak amacıyla hipnoz denenebilir. Ancak altta yatan sorun düzeltilmediği sürece bir bulgu ortadan kalksa da yerini başka bir bulgu alabilir.
" } ] }