{ "title": "Lezbiyenlik", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/lezbiyenlik.jpg", "date": "19.01.2024 22:40:31", "author": "AYŞE YEŞİLCAN", "article": [ { "article": "
Lezbiyenlik, Lezbiyenlik bayanların karşı cinse değil hemcinslerine karşı hisler beslemesidir. Bu gerek toplumca gerekse fıtrat olarak hoş karşılanmayan bir durumdur.

Bayan bayana cinsellik ve bu konuda bayanların bedensel ve cinsel sağlıkları ile alakalı mitlerin çok bulunduğu bir ülkede yaşamaktayız. Bu mitler yalnız sağlık hizmeti sunucularını değil, bu hizmetlere erişim hakkı bulunan kişileri etkilemektedir. Ülkemizde bulunan en yaygın mitlerden bir tanesi iki bayanın gerçek bir cinsel birliktelik yaşayamayacağını savunmaktadır. Cinselliği 'penis-vajina' olarak düşünen heteronormatif toplumsal yapı, cinsel tecrübeyi penetrasyona düşürür. Bu fikre göre iki bayanın arasında gerçekleşen cinselliğin gerçek olmaması mitlerin varoluş nedenidir. Bayanların cinselliğinin, haz duygusunu yok sayarak çocuk doğurma odaklı olacak biçimde erkek cinselliği üzerinden tanımlanan bu sistemde bayanların bayanla olan cinselliği bütünüyle yok sayılır. Fakat cinsel hazlar ve tecrübeler kişilere özel biçimde sınırsızdır. Cinsellik bazı görüşlere göre de cinsiyetlere, bayan ya da erkek cinsel organlarına ya da cinsel tutumlara göre sınırlandırılamaz.

Bayanlar toplumsal algı olarak zarif, naif olarak görülürler. Bu sebeple iki bayan arasında gerçekleşen cinselliğin daha çok romantik ve yumuşak olduğu, kesinlikle şiddet içermediği mitini de oluşturmaktadır. Lezbiyen olan bayanların cinsel hayatları tek tür değildir; sergiledikleri tutumlar bireye, partnerlerine, yere ve gerçekleşen zamana göre farklılıklar gösterebilmektedir. Genel olarak lezbiyenlerin yaşadığı cinsel ilişki doğaları gereği yumuşak olsa da karşılıklı isteklere ölçüsünde sert de yaşanabilir.

İki bayanın gerçek manada bir cinsel tecrübe yaşayamayacağı miti, bayanların arasında gerçekleşen cinsel tutumların hiçbirinde CYBE yani cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar veya HIV yani bağışıklık yetmezliği virüsü kapma riskinin bulunmadığı fikrini akıllara getirmektedir. Fakat CYBE ve HIV virüsü bulaşmasına sebep olan etkenler, cinsel tatminlerde gerçekleşen salgılarda ve mens kanı da dahil olmak üzere kanda hayatını sürdürmektedir. Lezbiyen olan bayanların cinsel pratikleri heteroseksüellerde olduğu gibi farklılıklar göstermektedir. Bu sebeple, bayanlarda ya da erkeklerde yaşanan bazı korunmasız cinsel aktiviteler CYBE veya HIV bulaştırma riskini de beraberinde getirmektedir.

Toplumsal olarak lezbiyen olan kişilerin kesinlikle erkeklerle ilişkiye girmeyeceği düşünülür. Fakat biseksüel ve panseksüel bayanlar; cinselliğin karşıdaki kişinin organına veya cinsiyetine indirgemeyen lezbiyenler; cinsiyet kimliği ve ifadesini akışkan bir biçimde yaşayan genderqueer, agender, transgender kişiler de mevcuttur. Kimi bayanlar erkek ya da bayan diye kendilerini sınırlandırmazlar.

Jinekolojik muayenenin sadece doğum kontrolü ve gebelikle alakalı olarak görülmesi, lezbiyen olan şahısların düzenli jinekolojik muayeneye gereksinim duymadığı mitini üretmektedir. Bu sebeple lezbiyen bayanlar heteroseksüel bayanlara oranla jinekolojik muayeneye daha az gitmektedirler. Bu muayeneler her bayan için önemlidir. Çünkü bu muayenelerle meme ve rahim ağzı kanserlerinin ön tanısı konabilir. Bazı mitlere göre meme ve rahim ağzı kanserleri sadece heteroseksüekllerde görülür lezbiyenler bu gibi bir sorunla karşılaşmazlar. Fakat kanser genç yaşlı evli bekar lezbiyen ayırmaksızın her bayanda görülebilir. Lezbiyenlik kişinin tercihi olarak kabul edilmeli lezbiyenlerin hassasiyetlerine de dikkat edilmelidir.
" } ] }