{ "title": "Lohusalık Depresyonu", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/lohusalık-depresyonu.jpg", "date": "20.01.2024 10:48:27", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Lohusalık depresyonu, kadınlarda doğumdan sonra fiziksel ve ruhsal etkilere neden olur. Tıpta postpartum hipopituitarizm, postpartum pituiter ve sheehan sendromu denilen lohusalık depresyonu, doğum sonrası lohusalık döneminde aşırı kanamayla, kadının stresli ve zorlu bir döneme girişiyle ruhsal durumunda meydana gelen değişimlerden dolayı ortaya çıkar. Kadınların çoğunda doğumdan sonra 7-10 günde gerileyen bu etkiler, bazılarında lohusalığın ilk 6 haftasında başlayan depresyonla, psikoz etkileriyle devam ederek, 1-2 yıllık bir süreçte kadını etkiler.

Lohusalık depresyonu nasıl başlar?

Doğumdan sonraki aşırı kanama beyinde bulunan hipofiz bezine giden kanı azaltmakta ve doku kaybına neden olmaktadır. Bu yüzden hipofiz bezinin çalışması etkilenmektedir. Bu hipofiz bezinin salgıladığı hormonlarda düzensizliğe yol açar. Hipofiz yetmezliği farklı sevilerde yaşanır. Fiziksel ve psikolojik olarak sağlıklı bir yaşam olması için, hipofiz bezi işlevini yerine getirmelidir. Lohusalık depresyonu kadının doğumdan sonra fazla kan kaybetmesiyle uzun süreli halsizliğe, yorgunluğa neden olur. Hormon yetersizliğiyle birlikte büyüme hormonu üretilmemeye başlar. Anneler bebeklerini bile emziremez. Çünkü süt hormonu olan prolaktin hormonu da salgılanmaz. Adet görme üzerinde etkili olan LH, FSH hormonlarının salgılanması da olmaz. Halsizlik, vücudun direncinin düşmesi, ciltte incelme, cinsel istek kaybı gibi etkiler ortaya çıkar. Lohusalık depresyonunda bazı kadınlarda koma hali bile görülebilir.

Lohusalık depresyonu neden olur?

Kadınlarda doğumdan sonra görülen depresyon nedenleri iki türlü değerlendirilir. Öncelikli olarak kadının vücudundaki hormonal değişimler, diğeri ise psikiyatrik değişimlerdir. Gebelik döneminde artan östrojen ve progesteron hormonları doğum yaptıktan sonra aniden düşmektedir. Bunun etkisiyle kadın bu duruma uyum sağlayamayabilir. Ayrıca folat eksikliği, tiroit bozukluğu gibi biyolojik etkenlerde sorunlara eşlik edebilir. Kadının ruhsal durumunda yaşanan değişimlerde lohusalık depresyonunu tetikler.

Lohusalık depresyonu belirtileri nelerdir?
Lohusalık depresyonu nasıl tedavi edilir?

Lohusalık döneminde kadında gelişen duygusal değişimlerin tam olarak neden kaynaklandığı tespit edilmese de uygulanan tedavi başarıyla neticelenebilir. Kadının bu süreçte doğru anlaşılması, yakınların desteğini alması oldukça faydalı olur. Eğer ağır depresif durumlar yaşanırsa, duruma bağlı olarak ilaç tedavisine başlanabilir. Hormonlardan kaynaklanan sorunun tedavisinde ise yine ilaçlarla sorun giderilir. Önemli olan kadının lohusalık depresyonu etkilerini doğru ifade edebilmesidir. Uzman bir doktor başarılı bir şekilde kendisine yardımcı olacaktır. Kadınlarda lohusalık dönemindeki değişimleri iyi takip etmeli, sağlıklı bir sürecin yaşanmasına yardımcı olmalıdır. Dinlenme için kendisine yeterince zaman ayırmalıdır.
" } ] }