{ "title": "Major Depresyon", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/major-depresyon(1).jpg", "date": "19.01.2024 12:16:03", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Major Depresyon, bu rahatsızlığı olan kişi çoğunlukla yemek yeme, uyumak ve çalışmak konularında oldukça sıkıntılar yaşayabilmektedir. Arkadaşları ile güzel vakit geçirmeyi seven kişi major depresyon hastalığına yakalandığı zaman bu tür aktiviteleri yaşamaktan pek hoşlanmaz. Major depresyon hastalığını bazı kişiler hayatlarında bir kez yaşarken bazı kişiler ise yaşamlarında birkaç defa bu hastalık başına gelmektedir. Özellikle babasında ya da annesinde meydana gelen major depresyon hastalığı dönemini yaşamış olan kişinin bu hastalığa yakalanma riskini oldukça yüksek tutmaktadır. Fakat ailesinde bu hastalık yaşanmamış bir kişide yaşamında bir defa bu hastalık ile tanışabilir. Major depresyon hastalığı olan kişiler tükettikleri yiyeceklerin tadını alamaz, iştah zorlukları yaşarken, aynı zamanda uyku problemleri ile çok sık olarak karşılaşılmaktadır. Özellikle bir işe konsantrayon sorunu çok ciddi problemler haline gelmektedir. Pek çok kişi yaşamının belirli dönemlerinde kendilerini hem çaresiz hem de üzgün hissedebilmektedir. Fakat major depresyon hastalığında ise kişi depresif ruh hali ve ilgi kayıpları çoğunlukla sabahları görülmesi ve bu durumun yaklaşık olarak iki hafta kadar devam etmesi şeklinde seyretmektedir.

Major Depresyonun Belirtileri, kişinin her gün kendisini çok bitkin ve yorgun hissetmesi ve enerji kayıplarının olması, karar verememe hatta kendini çok değersiz hissetme şeklinde belirtiler göstermektedir. Ayrıca bazı durumlarda uyku problemi yaşayarak uyumama, bazı durumlarda ise kişinin aşırı derecede uyuması, çok ciddi oranlarda kilo alma ya da kilo kayıpları olarak da belirti göstermektedir. Fakat en önemli belirtisi, kişinin devamlı olarak intihar ve ölümü düşünmesidir. Major depresyona yakalanan kişinin yaşamı içerisinde daha önceden yaptığı her etkinlikten zevk alırken bu hastalık sonrasında zevk alamama, kararsızlık durumları yaşaması, konsantrasyon bozuklukları ve dinlenemediği için yavaş düşünme ve oldukça yavaş hareket etme şeklinde belirtiler ortaya çıkmaktadır.

Major Depresyonun Tedavisi, bu hastalığın tedavisi genellikle medikal, EKT ve psikoterapi uygulanarak yapılmaktadır. Fakat farklı durumlarda ise kişiye kombine olan tedavi ya da yalnızca medikal tedavi uygulanarak kişi gözetim altında olabilir. Major depresyon hastalığına yakalanan kişi için en uygun olan tedaviyi psikiyatr ayrıntılı olarak yaptığı incelemeler sonrasında hastalığın seyrine göre uygulanacak tedavi yöntemi için karar vermektedir.

Major Depresyonda İlaç Tedavisi, öncelikle kişinin durumu ve hastalığın seyrine bakılarak uygun olan anti-depresan ilaç tedavisine başlanır. Bu ilaçlar kullanılmaya başladıktan en az 2-3 hafta içerisinde etki göstermektedir. Bu haftalardan sonra kişi kendisini daha enerjik hisseder, hatta kederli ve hüzünlü olan düşüncelerden kendisini uzaklaştırır. Ancak bu dönem içerisinde kişide intihar eğilimi riski daha fazla olmaktadır, ilaçların yan etkisinde ortaya çıkmaktadır. Anti-depresan ilaçların etkisi özellikle 6-16 hafta sonunda ortaya çıkmaktadır. Fakat ilacı kullanan kişide eğer 4 hafta sonrasında hiçbir şekilde değişimyoksa, mutlaka ilacın dozu arttırılmalıdır.

Major Depresyon EKT, özellikle bu yöntem intihar eğilimi yüksek olan hastalarda anestezi uygulanarak çok düşük miktarlarda elektrik gönderilmesi yöntemidir. EKT major depresyon hastalığında intihar riski oldukça yüksek olan kişilere uygulanan bir tedavi tekniğidir.

Major Depresyon Psikoterapi, genellikle major depresyon hastalığını sadece psikoterapi ile tedavi etmek, yapılan araştırmalar sonucunda intihar riskini arttırması sebebiyle pek uygun görülmez. Ayrıca psikoterapi özellikle anti-depresan tedavisinin daha güçlü olması için kullanılan destek tedavi yöntemidir. Bu nedenle major depresyon tedavisinde öncelikle psikolog yerine bir psikiyatra gitmek daha doğru bir karar olur. Psikiyatr uygun görmesi ile kişiye hem bilişsel hem de davranış bakımından psikolog yardımcı olabilmektedir.
" } ] }