{ "title": "Manik Depresif", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/manik-depresif(2).jpg", "date": "19.01.2024 05:50:01", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Manik Depresif, bu hastalık çoğunlukla \"iki uçlu duygu durumu bozukluğu\" ya da \"iki uçlu mizaç bozukluğu\" olarak isimlendirilmektedir. Manik depresif hastalığının bir başka adı ise \"Bipolar depresyon\" olarak bilinmektedir. Manik depresif hastalığı nüfusun yaklaşık olarak yüzde 1 veya 2'sini etkileyebilmektedir. Genellikle bu hastalığa yakalanan kişilerin duygusal durumları taşkınlıktan (Maniden) depresyona ilerleyerek her iki taraf arasında değişkenlik gösterebilmektedir. Manik depresif hastalığında kişi kendisini ya çok mutlu hisseder ya da çok mutsuz olarak hissedebilmektedir. Ancak manik depresif ataklarında ise kişinin duygu durumu gayet normal olabilmektedir. Fakat kişinin yaşamış olduğu duygu durumundaki meydana gelen dalgalanmalar özellikle saatlerce, günlerce, haftalarca bazen de aylarca sürebilmektedir. Sağlıklı olan kişilerin duygu durumlarının normal olarak yaşanan iniş çıkışlarının aksine, manik depresif hastalığında yaşanan bu duygu durumları çoğunlukla dalgalanmanın şiddeti hatta yaşamı bile tehdit edici bir durum ortaya çıkabilmektedir.

Manik Depresif Hastalığının Belirtileri, bu hastalığa yakalanmış olan kişiler genellikle olduğundan daha fazla neşeli olurlar. Durmadan gülerler, herkes ile sohbet ederler, şarkı söylerler ve etrafına oldukça fazla neşe saçarlar. Manik depresif hastalığının başka belirtileri ise iştahlarının son derece açık olması ve hiç doymamış gibi yemek yemeleridir. Aynı zamanda pek fazla uykuya ihtiyaç duymazlar. Mesela birkaç saat uyumuş olan manik depresif kişi kendisini oldukça zinde hisseder ve gün içerisinde çok dinç olurlar. Manik depresif hastası olan kişi çok enerjiktir ve bir dakika yerinde durmaz, hatta durmadan gezer, sürekli olarak koşturur ve hiçbir şekilde dinlenme ihtiyacı hissetmezler. Manik hastası olan kişi çok zekidir, kendisini çok güçlü hisseder, her şeyi istediği gibi başarabileceğine inanır ve güzel hisler besler ve manik depresif hastasında cinsel istek oldukça fazladır. Manik depresif hastalarının hafızaları çok güçlüdür ve oldukça zeki espriler yaparlar. Bu hastalık sebebi ile bazen çeşitli taşkınlıklar yapabilirler, hatta manik depresif olan bir kadın günlük iş mesaisine hiç beklenmedik bir anda oldukça açık ve frapan dikkat çekici kıyafetler ile gelebilir ve iş yerindeki erkek çalışanlara laf atma durumları da ortaya çıkabilmektedir. Manik hastalığı olan kişiler normalden fazla konuşurlar ve kesinlikle konu sıkıntısı yaşamazlar. Çünkü hiç durmadan nefes alamadan ve yüksek ses ile sürekli olarak konuşurlar. Manik hastaları çok neşeli olabildiği gibi aynı zamanda oldukça sinirli de olabilmektedir.

Manik Depresif Hastalığı En Sık Kimlerde Görülür, bu hastalık genel olarak her ırk ve her dindeki kişilerde görülebilmektedir. Toplum içerisinde yaşayan her 100 kişiden birisinde bu hastalık mevcuttur ve hayatının belli bir döneminde manik depresif hastalığına bir defa yakalanmıştır. Manik depresif hastalığı hem kadınlarda hem de erkeklerde aynı sıklıklarda ortaya çıkmaktadır. Dünyada yaşayan 60 milyon kişide, Türkiye'de yaşayan 600 bin kişide ve İstanbul'da yaşayan en az 100 bin kişide manik depresif hastalığı görülebilmektedir. Bu hastalık çoğunlukla 20 yaşlarında ortaya çıkmaktadır.

Manik Depresif Hastalığı Nasıl Ortaya Çıkar, bu hastalığın hangi sebepten dolayı ortaya çıkmış olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Ancak psikiyatrik olan hastalıkların içerisinde genetik olarak geçiş yapabilen en fazla ortaya çıkabilen rahatsızlık manik depresiftir. Hatta yapılan araştırmalarda manik depresif rahatsızlığının yaklaşık olarak %50'sinde genetik geçiş anne ya da babada olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca tek yumurta ikizi olan kişilerde ortaya çıkan manik depresif durumu diğer ikizinde ise ortaya çıkışı %70 oranındadır. Bu kişilerde manik depresif rahatsızlığının görülme olasılığı diğer normal kişilere göre oldukça sıktır.

Manik Depresif Hastalığının Gidişi ve Sonlanması Nasıldır, çoğunlukla bu hastalık tedavi edilmediği durumlarda yaklaşık 3 ay içerisinde kendiliğinden düzelebilmektedir. Fakat manik depresif tedavisi gören kişinin birkaç ay normal yaşantısına devam ederken yeniden bu hastalığa yakalanma şansı oldukça yüksek olmaktadır. Genellikle yaşanan ataklar arasındaki normal durumu kestirmek oldukça zordur. Çünkü kişinin yaşamış olduğu birkaç atak sonrasında iyilik dönemleri kısalmaktadır. Manik depresif hastalığının gidişatının nasıl olduğunu belirlemek oldukça zordur. Çünkü kişiden kişiye farklılık göstermesinden dolayı geniş bir yelpazede farklı ataklar gösterebilmektedir. Yalnızca manik depresif atatk geçiren kişiler %10 ile 20 arasındadır. Hatta bu rahatsızlık sebebi ile hem madde hem de alkol kullanımı oranları artabilmektedir.

Manik Depresif Hastalığının Tedavisi, bu hastalık çoğunlukla başarı ile tedavisi yapılabilen bir hastalıktır. Manik depresif rahatsızlığının tedavisi genellikle iki aşamada yapılmaktadır. Bunlardan birincisi atak tedavileri, ikincisi ise koruyucu tedavi şeklinde uygulanmaktadır. Manik depresif hastalarının mutlaka hastaneye yatırılarak tedavisinin yapılması gerekmektedir. Tedavi için kullanılan ilaçlar ile kişi 2 hafta ya da 4 hafta içerisinde tam ya da tama yakın olarak bir iyileşme göstermektedir. Ayrıca manik depresif hastalığında kişinin geçirmiş olduğu ağır ataklarda eğer ilaç kullanımı ile bir düzelme söz konusu değil ise \"şok tedavisi\" uygulanmaktadır. Özellikle ağır ya da dirençli olan manik depresif rahatsızlıklarında şok tedavisi uygulanmaktadır.
" } ] }