{ "title": "Manik Depresyon", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/manik-deprasyon.jpg", "date": "20.01.2024 02:53:29", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Manik Depresyon, Türkiye'de iki uçlu duygudurum bozukluğu olarak adlandırılan ve bilimde ise \" bipolar bozukluk\" adıyla bilinen psikolojik hastalığa manik depresyon denmektedir.

Mani nedir?

Maniye girmiş kişiye manik denir. Manik hasta, son derece neşeli ve mutludur. Çok az uyumasına rağmen son derece dinçtir. Manik hastalar aynı zamanda kendilerini çok önemseyen ve yüksek sesle konuşan ve durmadan konu değiştiren kişilerdir. Manide olan hastanın dikkati artmıştır. En küçük ayrıntıyı bile gözden kaçırmaz. Kolaylıkla sinirlenir ve kendi düşüncelerinin eleştirilmesini kabul etmez. Anormal bir durum olan mani, çok para harcamayı ve tehlikeli yatırımlar yapmayı da fazlasıyla sevmektedir. Hasta bu özelliklere sahipken sosyal uyumunu da tamamen kaybetmiştir. Manikler, okul ve iş hayatına dikkatlerini veremedikleri için bunları kaybetme noktasına gelmişlerdir.

Bipolar depresyon nedir?

Bipolar sözcüğü iki uçlu anlamına gelir. Bu hastalığın bir ucu mani, diğer ucu ise depresyondur. Ama bipolar bozukluk tanısı koymak için hastanın depresyon görmesi gerekli değildir.

Karma epizot nedir?

Bipolar bozukluk bulunan hastalarda bir dönem hem mâni hem de depresyon görülebilir. Mani krizleri tedavi ile 2-4 hafta arasında iyileştirilebilir. Depresyon ise 1-2 ayda tamamen tedavi edilir. Hasta iyileşmeden sonra eski hayatına tekrar devam edebilir. Kimi hastalarda tekrar ataklar başlayabilir; kimisinde de ömür boyu ataklar görülmeyebilir. Hastalığın en üzücü tarafı da bazı hastalarda ayakların sık sık tekrar etmesidir. Tedavi olmayan hastalarda intihar ve madde bağımlılığı gibi ciddi problemler görülebilir.

Manik depresyonun tedavisi nasıl yapılır?

Modern tıp ile hastalığın tedavisinde iki aşama kullanılır:
" } ] }