{ "title": "Megalomani", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/megalomani(1).jpg", "date": "19.01.2024 04:13:19", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Megalomani, Sosyal psikolojinin alt dallarından olan megalomani insanın kendisini olduğundan fazla ve büyük görmek, eşdeğer insanlardan üstün görmenin meydana getirdiği, büyüklenme egosudur. Megaloman, olmak istediği şeylerin olmaması karşısında içsel olarak beklentiler doğrultusunda dürtüler aracılığıyla hayal dünyasında meydana gelen gelişmeleri dış dünyaya vurarak büyüklenme gösterirler. Tam olarak hastalık demek doğru değildir, fakat normal yaşantı olan toplumlarda, toplum kurallarına aykırı davranış kabul edilerek megalomani davranışta olanlar dışlanmış, aşırı davranış bozukluğu gösteren megalomanlar ise psikolojik tedavilere tabi tutulmuştur.

Bu davranışsal bozukluk, kişide farklı şekillerde ortaya çıkar
Megaloman fiziki özelliklerin üstünlüğü yanında; akıl yeteneklerine aşırı değer vermesine, kendini dev aynasında görmesine, cinsel gücün fazla olduğuna sosyal statü bakımından üstün olduğuna inanır. Bu davranışsal bozukluğa kendisi inanmayıp daha da abartır ve toplum tarafından dışlanmasına neden olur, beyin hasarından kaynaklanan kimi durumlarda hasta da felç ve bunama da görülebilir. İhtiras, asalet, gurur gibi düşünceler de zaman geçtikçe artış başlar. Hatta kimi ilerlemiş durumlar da kendini devlet başkanı, meşhur bir futbolcu, artist, imparator bile görenler olur. Bu aşamadan sonra kişiye paranoia teşhisi konularak tedavisi tavsiye edilir. Megaloman hiçbir zaman psikolojik bir sorunu olduğunu kabul etmez, daha çok kendisini herkesin ezmeye çalıştığını bu nedenle kendisinin dik durması gerektiğini savunurlar.

Narsizmi megalomaniden ayıran farklar nelerdir?

Narsist kendine tapan kişidir, kendini aşırı beğenir, bu durum çevreden bağımsız olarak gelişir. Narsistler her durumda en yüksek seviyeyi ister, Megalomanide zengin olan kişilerden olduğu kanısı yaygınken, Narsist kendisini ayda bir milyon dolar kazanan tek kişi olarak tanıtabilir.

Megalomani belirtileri nelerdir?
Megalomani tedavisi nasıl yapılır?

Öncelikle psikiyatri servisinden randevu alınmalı, megalomani nedenlerinin neler olduğu araştırılıp öğrenilmeli, soruna yol açan etkenlere göre tedaviye başlanabilir, sorun şizofreni ile başlar ise doktor kontrolünde ilaç ve psikolojik terapi uygulanır, bu tedaviler uygulandığında hasta tam olarak iyileşmeyebilir, fakat gerçeklerin uygun bir dil ile anlatılması kendine zarar vermesinin kısmen önüne geçecektir. Sorun frengiye bağlı olarak ortaya çıkmışsa penisilin tedavisine başlanabilir, frengiden kaynaklanan hastalık ilaçlar kullanıldığı sürece kendini hissettirmez, ilaç alımının durması ile tekrar baş gösterebilir. Megaloman kişilerle ilişkilere dikkat etmeliyiz, onları övmek ve davranışlarını onaylamak, hatalı davranışların onaylanması anlamına gelir.
" } ] }