{ "title": "Melankoli", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/melankoli.jpg", "date": "21.01.2024 18:06:54", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Melankoli, kişinin tüm düşüncelerinde sıkıntı, mutsuzluk, keder gibi etkenlerin ağır basmasıdır. Zamanla psikolojik bir hastalık halini alır. Her yaşta görülebilir fakat erişkinlik dönemlerinde daha fazla görülebilir. Erkeklerde görüşebildiği gibi çoğunlukla kadınlarda daha fazla rastlanılan bir hastalıktır. Özellikle adet, hamilelik ve emzirme döneminde daha fazla yaşanır.

Melankolinin genel olarak oluşma sebebi genetiktir. Melankoli hali nedensiz yere bir anda ortaya çıkabileceği gibi gerginlik ya da çatışma durumu sonrasında da görülebilir. Örnek olarak para kaybı, düş kırıklığı, aile ve iş hayatındaki olumsuz değişiklikler gösterilebilir. Yapılan araştırmalara göre daha çok kısa boylu ve kilolu kişilerde daha fazla görülmektedir. Melankoli hastaları yaşamları boyunca birkaç kez nöbet geçirebilir. Bu nöbetler bazı hastalarda 6 ay sürerken bazı hastalarda ise 2 ya da 3 yıl kadar sürmektedir. Nöbet süresinin uzun olması ya da nöbet sıklığının çok olması kişilerin yaşamlarında daha az hareketli ve heyecansız olmasına sebebiyet verir.

Melankoli Belirtileri Nelerdir?

Melankoli genellikle yavaş yavaş ortaya çıkar. İlk belirtileri hastalığın haftalar ya da aylar öncesinden görülür. Öncelikli olarak baş ağrısı, uykusuzluk gibi belirtiler kendini gösterir. Hasta çok zorunlu olmadığı sürece konuşmaz. Yaşadıklarını sözlü olarak dile getirmez. İçine kapanır. Kendi başına sık sık ağlar. Ağlamalar zamanla nöbetlere dönüşür. Daha sonra çevresiyle iletişimi koparır. Derin bir hüzün içerisinde olağan duygularını kaybetmişçesine davranır. Yemek yemeler kesilir. Uyku düzeni bozulur. Büyük bir boşluk içerisinde dış dünya ile iletişimini koparır. Çevresindeki insanların sözlerinden hiç etkilenmez. Kendini yetersiz, güçsüz, değersiz görme duyguları had safhadadır. Ölümü sorgular. Ölüm duygusuyla ilgilenir. Hastada intihar etme tehlikesi olabilir. Son safha olarak hasta intihar girişiminde bulunabilir.

Klinik Olarak Süreç İlerleyişi
Melankoli Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vücutta meydana gelen belirtilerin azaltılması, belirtilerin tamamen yok olması ve kişinin ruh sağlığını düzeltmek için çeşitli ilaçlardan destek alınmalıdır. Hastaların tedavisi psikiyatrist tarafından yapılmaktadır. Bu tedavi süreci hastanın yaşama zevkini geri kazandırır ve kendisine olan güvenini artırır. Melankoli bir çeşit depresyon hali olduğu için hastaların mutlaka tedavi olması gerekir. Başlangıç aşamasındaki hastalar için psikoterapi uygulanır. Psikoterapi her türlü ruhsal çöküntüsünde uygulanabilir. Psikoterapi belirlenen zamanda istenilen sonucu vermezse yardımcı uygulama olarak ilaç tedavisine geçilir. İlaç tedavisinin yanı sıra nöbet geçiren hastalar hastaneye kaldırılır. İntihar tehlikesi barındıran hastaların sürekli gözetim altında olmaları gerektiği için hastanede olmaları sağlıkları açısından büyük önem taşır.

" } ] }