{ "title": "Mitomani", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/mitomani(1).jpg", "date": "21.01.2024 00:08:19", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Mitomani, kısaca anlatım ile yalan söyleme hastalığıdır. Kişi kendi söylediği yalana inanır. Hasta olan kişi yapmış olduğu hatayı ört bas etmek için sürekli yalan söyleme ihtiyacı hisseder ve bir süre sonra kendi söylediği yalana kendi de inanır. Hasta zaman ilerledikçe vicdanından uzaklaşmaya başlar ve sürekli yalan söylemeye devam eder. Mitomani olarak tanımlanan yalan söyleme hastalığı, çıkar elde etmek, çevredeki kişilerin dikkatini çekmek için yalan söyler. Bu hastalığa sahip olan kişiler çok önemli şeyleri elde edebilmek için de yalana başvurabilir. Mitomani hastaları için yalan söylemek hayatın rutin bir davranışı haline gelir. Söylemiş oldukları yalanlar ortaya çıksa da vicdanları çok rahattır ve bu durum onlarda suçluluk duygusu uyandırmaz. Yalan hastalar için gayet normaldir. Hastalar sesliğe karşı tahammülsüzdür, içinde oldukları ortamlarda bir konuyu abartarak anlatırlar. Başlangıçta yalan söyledikleri anlaşılmaz. Ancak zaman geçtikçe yalanlar yavaş yavaş ortaya çıkar ve çevresindekilerin artık onlara inancı kalmaz. Hastalar bir türlü mutlu olmayı başaramaz. Bu nedenle sürekli iş ve arkadaş ortamlarını değiştirirler. Hastanın yalandan kurtulma çabası yoktur, çünkü pişmanlık mekanizmaları çalışmaz. Şayet hasta yalan söyledikten sonra vicdanen rahat değilse bu tür kişiler mitomani hastası olarak kabul edilmez.

Hasta genelde yalan söylediğinin farkındadır. Bazı dönemlerinde kendi söyledikleri yalana kapılabilirler. Bu nedenle konuşmalarını daha dikkatli yaparlar. Oldukça sosyal ve hareketli bir yapıya sahiptirler. Çevrelerine karşı cana yakın sevimli tavırları vardır. Ancak karşısındaki kişi yalanı ortaya çıkardığında fazla sinirli ve agresifleşebilirler. Yalanlarda devamlılık vardır, tutarlılık söz konusu değildir. Yalanı ne kadar planlasalar bile mutlaka bir açık verirler. Mitomani çocukluk ya da erişkinlik dönemlerinde ortaya çıkabilir. Yalanlarda devamlı olmak, ısrarcı olmak ve yalana karşı büyük istek duymak mitomani tanısı için yeterlidir. Hasta yalan söylediğinde mutluluk duyar, yalan söylemek onun kişiliği için büyük bir nimettir. Mitomani tedavisi de bu özellikler göz önünde bulundurularak yapılır.

Mitomani neden olur?
Mitomani hastaları aslında kesinlik başkalarını aldatmak amacıyla yalana başvurmazlar. Söyledikleri yalanlar gelişi güzeldir. Hastalar en çok eşleri ile sorun yaşar. Hasta kendini yalan söylemekten alı koyamaz. Tedavisi mümkün bir hastalık olduğu için hastanın yalan söylediğini kabul etmesi ve uygun tedaviye dahil olması gerekir.

Mitomani tedavisi nasıl yapılır?

Hasta kendinde herhangi bir sorun olduğunu kabul etmez ve tedavi olmayı ret edebilir. Kişinin hastalığı genelde ailesi ya da arkadaşları tarafından ortaya çıkarılır. Yakınları kişiyi tedavi olmak için ikna etmeye çalışır. Bu ikna sırasında hastaya ılımlı davranmak ve hastayı kırmamak önemlidir. Tedavide psikiyatristler ilk önce hastayı tanır ve hastanın neden yalana başvurduğunu anlamak ister. Bir süre konuştuktan sonra hasta ve psikiyatrist arasında güven oluşur. Güvenden sonra hastanın eksik duyguları ve güveni yerine oturtulmaya çalışılır. Tedavinin başarılı olması sayesinde hastalığın yeniden nüksetme olasılığı minimuma iner. Eğer hastalık belli bir zaman sonra tekrarlarsa hasta bu sefer hastalığının farkına vararak tedavi olmayı daha kolay kabul eder.
" } ] }