{ "title": "Motivasyon", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/motivasyon(1).jpg", "date": "19.01.2024 04:18:50", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Motivasyon, İnsanın içerisinde bir işi yapmak için duyduğu güçlü istek ve arzudur. Latince bir kelime olan movere (Harekete geçmek) demektir. Halk arasında her ne kadar motivasyon moral terimi ile anılsa da aslında birbirlerinden farklı kelimelerdir. Motivasyon kişiyi harekete geçiren güçtür. Moral kişinin ruhsal durumu ile ilgilidir.

Motivasyona Neden İhtiyaç Duyulur?

Psikologlar araştırmalar sonucunda motivasyonu ortaya çıkaran en önemli faktör olarak kişinin ihtiyaçları olduğunu anlamışlardır. Kişi buna göre ihtiyacını karşılamak ister. Hemen akabinde ihtiyacını karşılamak adına değişik davranışlara yönelir. Fakat yeni bir ihtiyaç isteği ortaya çıktığı andan itibaren tekrar güdülenme başlar. Bu durumu şu şekilde örnekleyebiliriz. Örneğin; bir ev almak isteği bununla ilgili kişinin tek düşüncesi 'başımı sokacak bir evim olsun da gerisi önemli değil' fakat eve oturduğu anda evin kat durumu, kalorifer olmayışı, soğuk kış günlerinde ısınamamasından dolayı daha yüksekte ve kaloriferli bir evinin olması gerektiği konusunda kafasında bir ihtiyaç belirir. Evini değiştirmek ister. Bu konuda harekete geçerek ev fiyatları araştırır. İşte bu örnekten yola çıkarak insanların ihtiyaçlarının bitmeyeceği ihtiyaçların dinamik bir yapıya sahip olduğunu anlarız. Bu nedenlerden dolayı insanlarda motivasyon ihtiyaçı duyulur ve motivasyonun çıkış sebebi de budur.

Motivasyona Yardımcı Etkenler
Bağlanma etkeni: Kişi karşı cinsten birini seviyorsa bu sevgi o kişiyle can ciğer sıcak ilişkiler içinde bir arkadaşsa kişiyi motive edilecek etkendir.

Sosyal etkenler: İnsan sosyal bir varlık olduğu için bulunduğu toplulukla iletişim kurmak ister.

Psikolojik etkenler: Ruhsal ve düşünsel ihtiyaçlardan kaynaklanır.

İçgüdüsel etkenler: Doğuştan meydana gelen bir etkendir. Cinsel dürtü gibi. Bir de fizyolojik etkenler, ise kişinin hayatını idame ettrimesini sağlayan etkendir.

Başarı etkeni: İnsanı motive edici en önemli unsurlardandır.

Güç etkeni: Kişinin herhangi bir iş alanında bu alandaki otoritesini, gücünü, davranışlarını yansıyacak ve kendisini güçlü hissetmesi kişiyi motive eder.

İnanç ve tutum etkeni: Kişinin sahip olduğu inançlar gerek motivasyonu gerekse başarısının yüksek olmasını üst düzeyde tutan unsurlardır.

Sosyal ve psikolojik etkenler: Toplumsal hareketin toplum bireyleri ile harekete geçirilmesiyle ortaya çıkan motivasyon etkenidir.
" } ] }