{ "title": "Mutsuzluk", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/mutsuzluk(1).jpg", "date": "21.01.2024 10:14:04", "author": "Saliha Özkan", "article": [ { "article": "Mutsuzluk, İnsan hayatı boyunca kendini huzursuz, umutsuz ve karamsar hissetmesi durumu mutsuzluğu açıklayabilmektedir. Hayattan zevk almama, monotonluktan ve gündelik sorunlardan sıkılma gibi haller ortaya çıkar. İçine kapanıklık bazı insanlarda sıkıntı ve dertlerin paylaşılmaması mutsuzluğu tetikleyen durumlar arasındadır. Mutsuzluk sürekli üzgün olmak, ümitlerin ve yaşama sevincinin bitmesi durumunda etrafında olup bitene karşı ilgisizlik halleri de sık sık karşılaştığımız durumlardır. İnsan dünyada yaşamaya değer bir şeyin olmadığına inandığı vakit mutsuzluk ortaya çıkmaktadır. Mutsuz insanlar günlük yaşamlarında karşılaştıkları her olumsuzluk da bütün aksiliklerin kendilerine özgü bulunduğunu zannederler. Hal böyleyken etrafındaki insanların bile sahte gülücükler saçarak mutluymuş izlenimi vermeye çalışırlar. Diye düşünür. Fakat çoğu zaman gözleri ele verir onları. Geceleri uyumamak gibi, her sabah yeni bir umutsuzluk ve mutsuzlukla güne merhaba demek kronikleşir adeta. Mutsuz insanlara alışkanlık haline gelecektir bu durum. Evet insanların genelde bir günü bir gününe uymaz. İnsanların karşısına yaşamları boyunca çok farklı olaylar çıkabilmektedir.

Bunların yanı sıra bir de mutsuzluğun psikolojik nedenleri vardır. İnsanlara olan güven kaybı ve geçmişte yaşanılan bir kötü tecrübeler, insanları psikolojik olarak mutsuzluk haline sürüklemektedir. İnsanların küçücük şeyleri bile kafasında büyütmesi, dünyanın her yerinde zaman zaman olumsuzlukların başında gelmektedir. Biz insanoğlu genelde mutluluğun yollarını ararken, mutsuzluğu buluruz bir anda. Çünkü hayat kendi başına düşünüldüğünü hissedildiği gibi yaşanmamaktadır. Mutsuz olmak, sadece belirli bir durum veya olaya karşı olabilecek normal bir durum değildir. Hayat bir bütün ise mutlulukta bir bütündür. Fakat bir bütün olarak bakamıyoruz hayata. İnsanların genelde hayatında acılar varsa acıları yaşıyor ise ve bizlere acı verecek kadar değerli şeyleri sahipse ve bunu zamanı geldiğinde kaybettiğimiz zaman mutsuzluğun göstergesi olabilmektedir. Bu nedenle acıların bir yaşam kaynağı olduğu hayata bağlanmanın bir sonucu olarak düşünebiliriz.

Mutsuz olan insanlar bazı zorluklarla karşılaştıkları vakit, kendilerini, yaşadıkları evleri, onları mutsuz etmek ve suçlamaktadırlar. Bu nedenle sorunlara yapıcı yaklaşamazlar ve sorun büyüdükçe büyür ve içinden çıkılmaz bir hal alır. Eğer çevrenizde her daim mutsuz olan bir insanlar var ise gerçekten de karşılaştıkları sorunlarla baş etmek yerine kendi dünyasını çekilip acı çekmektedirler. Hayatımızda mutsuz olmanın bir diğer özelliği ise kıyaslamak ve kıskançlıktır. İnsanların kendisine ait olan her türlü özellikleri düşünerek kıskançlık duyar. Bu tip insanlar kendi özelliklerini, çevredeki kişilerin özellikleri ile kıyaslayarak ve bu durumun onları ağır bir kıskançlık haline sokmaktadırlar. Dolayısıyla bu durum onları mutlu olmalarını engellemektedir.

Mutsuz olma neden olur?
" } ] }