{ "title": "Nevrasteni", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/nevrasteni.jpg", "date": "21.01.2024 14:40:58", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Nevrasteni, sinir zafiyetidir. Vücuttaki sinir sistemi fonksiyonlarında meydana gelen aşırı çatışma nedeniyle kaynaklanan zayıflık, bitkinlik durumudur. Hem vücudun hem de zihnin aşırı yorgun düşmesi sonucunda nevrasteni meydana gelir. Toplumda görülen ruh hastalıkları arasında en yaygını budur. İlk kez bu hastalığın tanımı 1869 yılında Dr. Beard tarafından yapılmıştır. Genellikle entellektüel faaliyetleri olan kişilerde sıkıntıyla birlikte ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu kişiler kendilerine yeterince zaman ayırmadığında, endişe, üzüntü, sıkıntı ve sinirleri uyaran ilaç kullanmaları, vücutlarındaki mikrobik hastalıkların olması bu hastalığa uygun ortam yaratır. Çabuk sinirlenme, erken yorulma ve huzursuzluk gibi belirtiler ortaya çıkar. Düzensiz uyku uyuma, dikkati toplayamama sorunu yaşanır. Özellikle anti sosyallik şizofreni ve bariz içe kapalılık sonuçları ortaya çıkar. Bazen hastalar kendini bir odaya bile kapatır.

Nevrasteni neden olur?

Bu rahatsızlık kendini huzursuzluk, erken yorulma, sinirlilik ve dikkat dağınıklığı ile gösterir. Genellikle ateşli hastalıkların sonrasında nekahat sürecinde ortaya çıkar. Yorgunluk genellikle uyku bozukluğu, beslenme düzenindeki hatalar, aşırı egzersiz yapma, kondisyon düşüklüğü, üst solunum yolu hastalıkları gibi etkenlerden kaynaklanır. Bunların sonucunda kişilerde nevrasteni gelişmeye başlayabilir.

Nevrasteni belirtileri nelerdir?

Rahatsızlığın en belirgin semptomları bedensel ve ruhsal yorgunluk, konsantrasyon eksikliği, hafızada zayıflık, uykusuzluk sorunu yaşanması, huzursuz olma, cinsel bakımdan yetersizlik, vücutta çeşitli ağrılar gibi etkiler meydana gelir. Sürekli olarak hastalar doktorları dolaşır, bunların nedenini bulmaya çalışırlar. Ortaya çıkan yakınmaların farklı organlardan kaynaklanması nedeniyle, çeşitli branşlardaki doktor ziyaretleri yapılır. Hasta doktora gitmeden önce tüm yakınmalarını tek tek kâğıda not eder. Çünkü doktora unutmadan her birini aktarmayı ister. Hastalığına yanlış bir tanı konmasından çekinir. Çektikleri yorgunluk hangi şiddette olursa olsun, dinlenseler bile yorgunluktan kurtulamazlar. Bu yüzden devamlı yataklarda zaman geçirirler. Mide yanması, ağızda acılık, dilde pas, baş ağrısından çember bağlama gibi etkiler olur. İştahları yerinde olmadığından, genellikle sabah kahvaltısı yapmazlar. Aç karnına sigara içerler. Sürekli kabızlık hali, idrarda yanma şikâyetleri olur. Hastalar çalıştıkları yerde herkesle tartışır, her zaman sinirli bir yapıda olurlar. İş yapmakta isteksiz davranır, sorun çıkarırlar. Hasta olmamak için sıkı giyinmeyi seçer, devamlı sağlık kontrollerine giderler. Bunların yanında midede gaz sorunu, baş dönmesi, ellerinde titreme gibi problemler yaşanabilir.

Nevrasteni tedavisi nasıl yapılır?

Rahatsızlığın tedavi edilmesi için hastaların yorucu olmayan işlerde çalışması, evde de ağır işlerden kaçınması gerekir. Ancak tamamen dinlenme sürecine girmemeleri gerekir. Bunun tedaviyi olumsuz etkileme riski vardır. Bu arada hastanın vücudunda değişik organlarda olduğunu düşündüğü hastalıkların olmadığına ikna edilmesi ve sürekli doktorları dolaşması, tetkikler yaptırmasına engel olunmalıdır. İlaç tedavisinde hafif trankilizanlar, kas gevşetici ilaçlar kullanılabilir. Hastanın önceden kullandığı ilaçlarda kesilmelidir.

Hastalar aynı zamanda ılık duş alarak rahatlamalı, açık havada dolaşarak stresten uzak kalmalı, besinlerini hafif olanlardan, sindirimi kolay olanlardan seçmelidir. Beden hareketleri yapabilecekleri uğraşlar bulmalı, kapalı mekanlardan uzak kalmalıdırlar. Yorucu olan her şeyden kaçınmaları gerekir. Bedensel ve zihinsel yorgunluk tedaviyi olumsuz etkiler. Fırsat buldukça tatil yapmaları kendilerine iyi gelecektir.
" } ] }