{ "title": "Nevrotik", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/nevrotik(1).jpg", "date": "20.01.2024 07:14:59", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Nevrotik, kişinin duygu bozukluğu nedeniyle aşırı derecede şefkat istemesine, herhangi bir şeye odaklanma zorluğu çekmesine, güvensizlik duymasına, etrafına karşı düşmanca ve saldırgan bir tutum içinde olmasına, anormal kabul edilen seks davranışlarında bulunmaya, kin ve nefret gibi duygularla kendini başkalarından ayıracak davranışlarda bulunmasıdır. Bu tür davranışları bulunan kişilerin nevrotik olduğu söylenebilir. Normal kişilik yapısıyla nevrotik kişilik arasında belirli bir ayrım bulunmamaktadır. Herkesin yaşamında nevrotik eğilimler göstermesi mümkündür. Toplumdaki kişilerde görülen sinirlilik denilen nevrozlarda psikolojik ve işlevsel bulgular görülebilir. Bunların temelinde kaygı bulunur. Davranış bozukluğu olarak tanımlanan bu tutum, korkma, kaygı duyma, huzursuzluk duyma, kuruntu yapma gibi hislerin oluşmasına neden olur. Kişilerin pek çoğu kaygı duyduklarının farkındadır. Bu nedenle kaygılarıyla başa çıkmak için kullandıkları savunma mekanizmalarını kullanırlar. Fakat buna rağmen yaptıkları başarısızlık yaşamalarına ya da abartılı şekilde anormal davranışlar yapmalarına neden olur. Toplumda psikolojik tedavi görenlerin çoğunluğu nevrotiktir. Hastaların nadiren yatarak hastanede tedavi olması gerekir.

Nevrotik kişilerde görülen belirtileri nelerdir?

Kişilik üzerinde bozucu etkiye yol açtığı için, hastalar genellikle gereksiz yere üzülme, en küçük olayları bile büyütme gibi beklenmeyen ortamlarda nevrotik tepkiler verirler. Kaygı duymayan kişi pek azdır. Bunun etkisinde kalan kişilerde bedensel ve ruhsal belirtiler gözlenebilir.

Bedensel belirtiler: Kaslar aşırı gerildiğinden, kişilerde titreme sorunu baş gösterir. Kişide otonom sinir sistemi etkin olduğundan, baş dönmesi, terleme, nefes alma zorluğu, kalp çarpıntısı, ishal gibi belirtiler ortaya çıkar.

Psikolojik belirtiler: Kişinin normal olmayan davranışlarda bulunması yaygındır. Yaşadığı kaygıyı gizlemek istediğinden günlük düzeni bozulur. Ancak kaygıdan bunalsa bile gerçek yaşamını sürdürmeye devam eder. Sürekli hayallerle yaşamaz. Ancak yaptıklarından dolayı üzülür. Buna nevrotik paradoks denmektedir. Kişi bu bozukluğun olduğunu bilir, fakat değiştirmeyi başaramaz. Ancak kişideki bozukluk bilinci kapsadığından, bunun tedavisi daha kolay yapılır.

Nevrotik özellikler
En fazla görülen nevroz türleri

Kaygı bozukluları: bu nevrotik kişiler dengeli olarak kaygı ve gerginlikle yaşarlar. İç karmaşası yaşadıklarından, kaygı patlaması sorunu olur. Eğer patlamasa olmazsa, kişi kendini bunalmış hisseder. Bu tür kaygı bozuklukları fobiler ile obsesif kompulsif bozukluklar olabilir.

Somatoform bozukluklar: Burada kaygı nedeniyle ortaya çıkan bedensel bozukluklar olur. Bunların meydana gelmesinde duygular etkili olur. Kişide duygu boşalmasını sağlayan yollar kapalı olduğu için, vücutta iç organlarda gerilim ortaya çıkar. Bu gelişme bilinç dışı olur. Herhangi bir belirti olmadan, kişide bedensel bazı hastalıklar meydana gelir. Bunlar duygulara eşlik eden vücudun tepkisinin abartılı şekli gibidir. Psikojenik ağrı, hiperkondriyasis, konversiyon histerisi bu tür bozukluklardır.

Dissosiyatif bozukluklar: bu kişiler stresi ya da kaygıyı azaltarak, kişiliğinden uzaklaşmaya çalışır. Bilinç kişilerde bölümler halindedir. Üç türde böyle bozukluk bulunur. Bunlar tüm belleğin kaybedildiği fug, bellek kaybı olan amnezi ile birden fazla kişilik bozukluğunun olduğu çoklu kişilik bozukluğu olarak tanımlanır.

Duygu durum bozuklukları: En fazla etkili olan depresyon türü budur. Kendini her zaman bunalımda hisseden kişi, bundan kurtulamadığında nevrotik olduğu akla gelmelidir. Dışa karşı durgun biri ya da hareketli biri olarak görünebilir. Eve kapanır, uyku uyumaz, yemek yemeyi keser, bazen de intihar bile edebilirler.

Nevrotik kişiler nasıl tedavi edilir?

Kişilere uygulanan psikanaliz tedavisi kişinin daha iyi olması içindir. Bu tedavide kullanılan ilaçlar genellikle bedeni rahatlatacak sakinleştiriciler destek amacıyla kullanılır. Yapılan psikanaliz tedavisi kişinin hastalanmasına neden bastırılmış olayları ya da düşünceleri daha kolay açığa çıkarır. Nevrotik kişilerde bu rahatsızlık doğuştan olmaz ve tedavisi de vardır. Ancak nevrotik kişinin tedavi olmayı da istemesi gerekir.
" } ] }