{ "title": "Nevroz", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/nevroz.jpg", "date": "19.01.2024 17:15:05", "author": "Buse Güçlütürk", "article": [ { "article": "Nevroz, kişinin genelde nedenini bilmediği kendi iç sesi ile topluma ve değişikliklerine ayak uydurmak için kendisiyle savaş verir. Yine nedensiz davranış bozukluklarına ve duygu değişimlerine Nevroz denir. Kısaca nevroz sebebi bulunamayan ruhsal bir hastalıktır. Doktorlar genellikle tam anlamıyla bu hastalığın nedenini bulamazlar. Nevroz hastalığının çıkış nedeni kişiden kişiye değişir. Bu değişikliklerden birinin nedeni ise yaşadığı toplumdur.

Nevroz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Bu hastalığın başlarında teşhis konulduysa eğer hasta bu belirtileri yaşarken günlük hayatına devam edebilir. Ancak geç kalınmışsa günlük hayatına devam etmesi çok zordur. Çünkü bu hastalığın ileri ki boyutunda hasta kimseye fark ettirmemek için kendini kasmaya başlar. Nevroz hastalığı iki gruba ayrılır. Bunlardan biri güncel nevrozlar bu hastalık içinde yaşadığı zamanda gerçekleşir. Diğeri ise geçmişteki olaylardan kaynaklanan nevrozdur. Uzak geçmişli nevrozlar da saplantı nevrozu ve korku nevrozu vardır. Nevroz hastasında yaşadığı tramvayı unutmak için başka şeylerle uğraşayıp derken o şeyleri saplantı haline getirebilirler. Bu da tehlikelidir. Hasta aynı zamanda obsesif de olabilir. Nevroz hastalığı aslında zor bir hastalıktır. Sinir sistemine yerleşmiş insan hayatını zorlayan bir hastalıktır.

Nevroz hastalığının tedavisi ilaçlarla veya psikiyatrik muayene ile yapılır. Kullanılan ilaçlar genelde hastanın sakinleşmesini sağlayacak ilaçlardır. Psikiyatrik muayene de hastanın bastırılmış duyguları ortaya çıkarılır. Tabi bu süreç hastadan hastaya değişir fakat gelende uzun süren bir tedavi olur. En önemlisi bu hastalıkta hastanın hasta olduğunu kabul etmesi gerekir. Çünkü kabul etmezse hiçbir tedavi işe yaramaz. Doktordan bir dönüt alamaz. Fakat nevroz hastalığı atlatılamayacak bir hastalık değildir.
" } ] }