{ "title": "Obsesif Ne Demek", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/obsesif-ne-demek(1).jpg", "date": "21.01.2024 02:32:09", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Obsesif Ne Demek; Obsesif tam manasıyla, saplantılı ve tutkulu demektir. Obsesyon hastalığına yakalanmış, bir şeyi çözüme kavuşturmadan rahatlamayan, bu durumu uyku yüzü görmemeye kadar sürdüren, sorunsuz olamayan psikolojiye göre obsesif kompulsif bozukluğu olan kişilere, obsesif adı verilmektedir. Obsesyonda bir çeşit ruh hastalığıdır.

Obsesiflik aslında bir kişilik özelliğidir denilebilir. Bu kişilik tipinin özelliklerinin bir insanda var olması, anormallik sayılmaz. Bu kişilik yapısındaki insanlar katı kuralcıdırlar. Disiplini severler. Oldukça titizdirler, düzenlidirler. Olayları ve sistemleri daima kontrol etmek isterler. Bu kişiler işlerini ve sosyal hayatlarını, sıkı sıkıya kontrol altına alırlar. Denetleme yapmaktan hoşlanırlar. Ayrıca fazla mükemmelliyetçidirler. Bundan dolayı özellikle iş hayatında, üst konuma kısa sürede yükselebilirler ya da bu konumda başarıyı yakalarlar. Kuralcı olmaları, çevreleri ile ilişkilerinde önemli birer engel nedeni haline gelebilir. Her şeyin kusursuz olmasını isterler. Fakat bu özellikleri sosyal ilişkilerinin bozulmasına, çevre desteği bulamamalarına ve hayatın özünden kopmalarına sebep olabilir. Çevrelerindekilere sürekli olarak müdahale etme ve değiştirmeye çalışma çabalarına sıkça rastlanır.

Neredeyse bunu yapmadan duramazlar. Herkesi kendi usüllerine uydurmaya çalışırlar. Obsesif insanlar çok çalışkandır. İşleri onlar için her şeyden önemlidir. Bazen erteleme ve kaçınma davranışlarını da sık sık yaparlar. Değişimi ve yeniliği pek sevmezler. Bu kişilik yapısında olan insanlar bu özelliklerini fark edebilirler, kendilerini dizginlemeye çalışabilirler. Ama kesinlikle tam olarak düzelmezler. Diledikleri beklenti seviyesine de ulaşamazlar, başladıkları işi de ayrıntıları ile uğraşmaktan ötürü bir türlü sona erdiremezler. Bu kişilik yapısına sahip insanlar, çok aktif ve düzenli olduğu gibi, hayatının bazı kısımlarında tam aksine çok dağınık ve pasif olabilir. Bir işi inat seviyesinde ve amacının sınırlarını aşacak kadar, prosedüre takılarak yapması ise bir obsesifin başına sık sık olaylardandır. Karar noktasında ise obsesiflerin aşırı kararsız oldukları gözlemlenmiştir. Vicdan sahibidirler ve toplum kuralları konusunda aşırı yargılayıcıdırlar. Kurdukları hayatın dışında bir hayat, çoğu zaman, obsesiflere biraz tehlikeli gelebilir. Sevgilerini göstermek gibi bir sıkıntıları vardır. Obsesifler cömert insanlar değillerdir. Eskimiş eşyalarına değer verir, onları asla atmak istemezler. Bu kişilik yapısındaki aileler çocukları konularında çok sert bir üslup uygularlar. Onların da kendileri gibi dış dünya ile irtibatlarını kesmek isterler.

Obsesifliğin tedavisi ilaçla ve psikoterapiyle yapılabilir. Kendinizinde obsesif rahatsızlığı olduğunu düşünüyorsanız, hemen bir uzmana başvurunuz. Bazı obsesif hastalarında tedavi yıllar boyu sürerken, bazı obsesif hastalarında tedavi birkaç ay içinde olumlu sonuçlanabilmektedir. Genellikle tedavi girişimlerinin başarısız olduğu obsesifleri tedavi etmek mümkün değildir. İyileşme olabilir fakat kişilik yapısıyla karışmış bir durum alan hastalığın, tam olarak tedavi edilmesi çoğu zaman mümkün olamamaktadır. Tedavinin hem psikolog hem de psikiyatrist ile sürdürülmesi gerekebilir. Çünkü ilaç tedavisi genellikle yetersiz kalmaktadır. Öncelikle kişinin düşünce şeklinin değişmesi gerekmektedir. Bundan ötürü, psikoterapinin aynı anda yapılması oldukça faydalı olacaktır.
" } ] }