{ "title": "Obsesif Nedir", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/obsesif-nedir(1).jpg", "date": "21.01.2024 21:09:10", "author": "Buse Güçlütürk", "article": [ { "article": "Obsesif Nedir, insanları sürekli düşüncelerini tekrarlaması ve aynı davranışları gösterme sonucu kendi sürekli aynı şeylerle kısıtlamaya yol açan bir hastalıktır. Obsesif hastalarının kontrol edemedikleri onları korkutan görüntüler veya stres yaratan düşünceler nedeni ile rahatsız olurlar. Takıntılı düşünceleri önleme veya akıldan uzaklaştırıcı tedaviler uygulanır.

Obsesif Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Obsesif hastaları takıntılı hastalardır. Sürekli etrafında en iyisi ben olmak isterler. Bunu sağlamak içinde kendilerini yıpratırlar. Örneğin banyodan çıkıp ufak bir şeyden huylanıp tekrar banyo yaparlar veya ellerini art arda birkaç kez yıkayabilirler. Bunlar daha sonra onların hayatlarında kural olarak kalır. Obsesif hastalığının nedeni tam anlamıyla bilinmemektedir fakat nedenlerini ikiye ayırmışlardır. Bunlar:
Biyolojik faktörde hastalığın genetik olup olunmadığına bakılır. Burada ayrıca beyin incelenir. Beyin karmaşık bir yapıdadır. Vücudun işlevini sağlayan vücudumuzda milyonlarca nöron vardır. Nöronlar sinyallerle iletişime geçerler. Obsesif hastalarında fazla şey düşündüklerinde bu iletişimlerde kopukluk olur. Hamile bir kadına obsesif teşhisi konuldu ise kesin olmasa bile çocuğunda da bu hastalığın çıkma ihtimali vardır. Çevresel faktörde ise etraf ne der düşüncesinden dolayı yani bunları çok düşünmekten ya da çok takılmalarından dolayı obsesif hastası olabilirler. Çevresel faktör bu hastalığın ilerlemesine neden olur. Bu çevresel faktörler sevdiği birinin ölmesi, taciz, iş veya okul ile ilgili problemler, hastalık, hayatının bir anda değişmesi ve ilişki ile ilgili kaygılar olabilir.

Bu hastalık genelde çocuklarda gençlerde ve özellikle yetişkinlerde görülmektedir. Dünya çapında da çok yaygın bir hastalıktır. Kadınlarda veya erkeklerde sık görülür diye bir ayrım yapamayız. Bu hastalıkta laboratuvar testi yapılmaz. Yapılacak bir test yoktur. Bu hastalığın tedavisi genelde psikiyatrik muayene ile ya da ilaç tedavisidir.
" } ] }