{ "title": "Obsesif", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/obsesif(1).jpg", "date": "20.01.2024 18:37:58", "author": "Buse Güçlütürk", "article": [ { "article": "Obsesif, insanları tekrarlanan düşünce ve davranışlar döngüsüne hapsederek kısıtlayan bir hastalıktır. Obsesif hastaları hayatlarında kontrol edemedikleri tekrarlanan ve stres yaratan düşünceler görüntüler ve korkuları nedeniyle rahatsız veya huzursuz olurlar. Hastaların takıntılı düşüncelerini önleme veya aklından uzaklaştırmak için tedaviler uygulanır.

Obsesif Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Obsesif hastalığının tam anlamıyla bir nedeni yoktur. Fakat bu hastalığın nedenlerini doktorlar ikiye ayırır.

Obsesif Hastalığı Neden Olur?
Beyin karmaşık bir yapıdır. Vücudun işleyişi için nöron adı verilen milyonlarca sinir hücresi bulunur. Bu nöronların hepsinin ayrı görevleri vardır. Nöronlar iletişim yoluyla görevlerini yaparlar. Fakat obsesif hastalarında beyindeki işleyiş böyle olmamaktadır. Nöronlar çoğu zaman iletişime geçmekte zorlanır. Obsesif hastalığı ebeveynde var ise çocuğa geçme riski vardır. Yani obsesif hastalığına genetik bir hastalık diyebiliriz. Çevresel faktör için de insanların çevresinden yaşadığı stresler sonucu obsesif olunabilir. Bu çevresel faktörler ise taciz, yaşamsal değişiklikler, hastalık, sevilen birinin ölmesi, iş hayatında veya okul hayatında problemler yaşanması, ilişkiyle ilgili kaygı ve korkulardır.

Obsesif hastalığı artık günümüzde dünya çapında çok yaygın olan bir hastalıktır. Çocuklarda, gençlerde ve yetişkinlerde daha çok görülür. Bu hastalıkta erkekler ve kadınlarda görülme olasılığı aynıdır. Obsesif hastalığının teşhisi testlerle konulamaz. Bu hastalığın iki tedavisi vardır. Bunlar:
Bu hastalığın teşhisi psikiyatrik muayene ile konur. Bu hastalık kendi kendine geçecek bir hastalık değildir ve bu hastalık tedavi edilmezse ileri de kötü şeyler olabilir. İlaç ile de tedavi edilebilir.
" } ] }