{ "title": "Öfke", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/ofke(1).jpg", "date": "18.01.2024 23:31:53", "author": "özlem eren", "article": [ { "article": "
Öfke, Genel anlamda öfke doyurulmamış isteklere, elde edilemeyen arzulara, kişinin beklenmedik olaylar yaşanması ve devamında istenmeyen sonuçlara varılması ve karşılanamayan beklentilere verilen duygusal tepkiye öfke denilmektedir.

Öfke de diğer duygular gibi sıradan ve son derece doğal, evrensel bir temel duygudur. Bu temel duyguyu sağlıklı yönlendirebiliyorsanız yani öfkenizi kontrol edebiliyorsanız, içinde bulunduğunuz öfke hali bir anda yapıcı ve kişiler arası iletişimi düzeltici olguya dönüşecektir. Fakat öfke kontrol edilemeyen ve yıkıcı bir bi­çim de davranışlara yansıyarak saldırgan ve son derece tahrip edici davranışlara dönüşme potansiyeline de sahiptir. Bugün içi ev içi şiddet olgularında, çocuk taciz ve istismarların da terör olaylarında, yaşanan sokak kavgalarında ve seyir halindeki trafikte sağlıklı olarak ifade edilemeyen ve kontrol altına alınamayan öfke duygusunun etkisi ciddi anlamda görülmektedir.

Genelde toplumda öfke ile ilgili olarak ne kadar sıkıntılar görülse de çoğu zaman bunu kabul edip, konuyla ilgili yardım almaya yönelmek yerine öfke ve benzer duygularını daha çok bastırmaya, inkâr etmeye ve yok saymaya çalışırlar.

Son yıllarda görülüyor ki, yapılan çalışmalarda sağlıklı biçimde ifade edilmekten yoksun ve bastırılmaya çalışılan öfkenin insan üzerinde birçok olumsuz etkiye sebep olduğu ve ciddi sağlık problemlerine yol açtığı görülmüştür. Bazı insanlarda kronik kalp damar hastalıklarına, baş ağrısına, yüksek tansiyona ve mide rahatsızlıklarına yol açmakta, kışının fiziksel sağlığı açısından da ciddi tehditler oluşturduğu tanımlanmaktadır Öfkenin bastırılması ve de inkâr edilmesi sağlıklı ve etkili bir çözüm yolu olarak görülmemektedir. Sonuç itibariyle yaşanılan her tür öfkenin kişiyi uyarıcı, koruyucu veya harekete geçirici bir faaliyeti vardır. Dolayısıyla öfke, organizmayı insan vücudunda bir anormallik olduğunda uyarır ve kendisine zarar verici veya saldırgan davranma eğiliminden kişiyi haberdar etmede etkin bir rol oynamaktadır.

Öfkenin sağlıklı olarak yaşanıp ve yönetilebilmesi için en önemli unsur öfkenin kabul edilmesidir, kişinin nedenlerinin ve nasıllarının anlaşılması ve kesinlikle saldırgan biçimlerde ifadesinin kontrol edilmesi gereklidir.

Öfke, tüm canlılarda var olan bir duygudur. Her canlı, tehdit altındayken de bu duyguyu hissetmesi gayet doğaldır. Öfkede, canlının kendisini tehdit eden davranışı ve bulunduğu durumu ortadan kaldırmak için herhangi bir caba sarf etmesi içten gelen bir dürtüdür. Yuvası tehdit edilen bir anne kuş öfkelenmezse, kabararak tehdit eden canlıya saldırmaz ve içinde bulunduğu durumu tehlikeye atmış olur.

Haksızlıkla karşılaşan bir insan öfkelenmezse, kendisini tehdit eden bu duruma karşı olumsuz davranışta bulunma gereksinimi duymaz. Yani kişinin sahip olduğu öfke duygusu, tehdit karşısında olaylara karşı gösterdiğimiz sağlıklı bir duygudur, ancak her zaman her yerde de söylediğimiz gibi bir duygunun fazlası da azıda insana zarar verir önemli olan ölçülü olabilmektir.
" } ] }