{ "title": "Otistik", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/otistik(1).jpg", "date": "21.01.2024 11:20:40", "author": "Ayşegül ÖZKAN", "article": [ { "article": "
Otistik, Otistik hastalığı genelde 2 ve 3 yaş öncesi çocuklarda başlayan yaşam boyu süren bireylerin iletişim ve becerilerini ve davranışlarını sosyal yaşantısını olumsuz yönde etkileyen yaygın bir gelişimsel bozukluktur. Otistik bozukluk spectrum bozukluğudur. Değişik görünümleri vardır. Otistik belirtileri her kişide farklı şekilde ve şiddette görülebilir ve bozukluk kendini çok hafif başlayarak çok ağıra doğru farklılaşan durumlarda görülebilir.

Otistik bozukluğu ve belirtileri nelerdir?
Otizmli çocuklar

Otistik çocukların genellikle küt bir yüz ifadeleri vardır. Yaşıt ve akranlarının aksine sosyal iletişime geçmezler ve de yalnız başlarına oynamayı tercih ederler. Diğer kişilerle eğlenme iletişiminde bulunmazlar. Anne ve babaları ilgilendiklerin de çocuk çok az ilgi gösterir bireylerine ya da hiç ilgi göstermeyebilir. Genel olarak otistik çocukların diğer kişilerle iletişimi oldukça azdır hatta yakın akrabalarını görmezden gelebilir. Otistik çocuklarda el ile kol hareketleri gibi iletişim yollarını kullanmayıp kendi halleri içimde dolaşırlar. Genel ihtiyaçlarını yanındaki kişilere fiziksel olarak yönlendirirler. Otistik çocuklarda genelde tv veya reklam programlarında müzik dinlerken tanıdıkları kişilerden duydukları sözleri tekrarlar ve ekolü sözü nasıl duydu ise aynı ahenkte tekrar eder. Otistik çocuklarda kendisini ifade etmek istediğinde ben dili değil sen dilini kullanırlar. Otizmli çocuklarda ellerini çırparak ileri geri veya kendi etraflarında dönme hareketi uygularlar. Çabuk ağlamazlar ama ağladıkların dada saatlerce ağlarlar sallanarak uyurlar.
" } ] }