{ "title": "Özgüven", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/ozguven(1).jpg", "date": "21.01.2024 04:45:43", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Özgüven, Özgüven, kişinin kendi hakkında özelliklerini olumlu olumsuz olduğunu değerlendirmesidir. Kişinin kendini sevip yaptığı işlerden memnun olması subjektif değerlendirmesi ben zekiyim, akıllıyım beni tüm arkadaşlarım çevrem seviyor, kendimle gurur duyuyorum gibi sözler kullanması kendine olan özgüvenini gösterir.

Özgüven psikolojik durumuna göre değişiklik gösterir. Kişi kimi zaman çekingenlik gösterir girişken olamaz, duygularında değişiklik olur. Ben bunu hiç yapamam bu işlerde başarısız olurum düşüncesine kapılır. Özgüven niteliğinde kırılgan oluşu veya güvenli oluşu kişiye göre ayrı bir özelliğidir. Özgüvenin niteliği zaman içinde farklı şekillerde ölçülebilir çeşitli şekillerde ortaya çıkan durumun farklı veya farksız oluşuna bağlıdır. Kişinin günlük hayatında olan olaylar kendi hakkındaki hisleri, düşünceleri değişebilir. Özgüven inişli çıkışlı kendince bağımsız temel bir olgudur. Kişi okul başarısının sonuçlarını değerlendirir ilişkilerindeki iniş çıkışları, çevresindeki insanların arkadaşlarının kendisine karşı olan düşüncelerini tavırlarını değerlendirmesi kişi üzerinde olumsuz etkiler bırakabilir.

Özgüven Oluşması: Kişi çocukluk döneminden bu yana yaptığı aktiviteleri değerlendirip sonuçta neler başardığını, kendi imajına nasıl yansıdığını görüp diğer arkadaşlarıyla yaptığı aktiviteleri göz önüne getirip ben bunları başardım demesi özgüveninin oluştuğunu gösterir. Sağlıklı özgüveni çocukluk döneminde alması için çocuklara o duyguyu ailesi ve çevredeki insanların desteğiyle takdiriyle kazanılır.

Çocuğa Özgüven Vermek: Çocukluk döneminde özgüven sağlamak için yapılacakları sırayla Çocuk konuşurken sözünü dinlemeli konuştuğu konu hakkında bilgi verilmeli yapacağı işin iyi ve kötü olduğunu çocuğa anlatmalı. Çocuk ile konuşmalar saygılı olmalı çocuğa kendi sininde bir birey olduğunu sözünün dinlendiğini gösterilmeli. Çocuğun yaptığı iyi şeylerden takdir edip hatalarını da söylemeli başarısını ve hatasını anlamalıdır bunları iyi şekilde çocuk dinleyip anladığında kendine olan güveni artar.

Çocuğun Özgüvenini Kaybetmesi: Çocuğun kendine özgüvenini kaybetmesini sağlayan hareketlerden kaçınılmalı bunlar sırayla şöyle. Çocuğu sert bir şekilde eleştirmek, çocukta her yaptığı işin mükemmel olmasını beklemek, Çocuk ile yeterli şekilde ilgilenmemek alaka göstermemek, çocuğa cinsel tacizlerde bulunmak duygusal ve fiziksel çocuğu kötüye kullanmak bunlar çocuğun kendine olan özgüven yitirmesine neden olur.

Özgüven Eksikliği Oluşması: Başarısızlık korkusu, hayal kırıkları olumsuz olaylar güvensizliği getirir. Bir işi veya dersi yapamayınca ah bende akıl yok ki yapayım benden adam olmaz sözlerini kendilerine söyleyerek kişi kendisini pasif, çekingen, özgüveni olmayan biri haline getirir. Arka planlarda kalmayı tercih eder her şeyden çekinir, korkar, içindeki girişimcilik ruhunu yok eder. Bunları yaparak kişi geleceğini kararttığında haberi olmaz gelecekte kendine hiç güveni olmayan biri olacağını bilmez.

Özgüveni Artırmak: Kişi devamlı güçlü ve başarılı yönlerini görmeli ve daha iyilerini yapabilirim başarırım demeli, yeni işlerde kendisine şans tanımalıdır. İlk önce kendisine inanmalı ve kendisini küçük görmemelidir. Çocuğun özgüvenini arttırmak için yapılması gerekenler,

" } ] }