{ "title": "Panik Atak Belirtileri", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/panik-atak-belirtileri(1).jpg", "date": "21.01.2024 02:28:56", "author": "Zeynep Güneş", "article": [ { "article": "
Panik atak belirtileri, Panik, kişide oluşan ani korku duygusudur. Oluşan bu korku ve ürkeklik durumu bazı kişilerde bir saatte geçerken bazı kişilerde bir iki saat sürebilir. Panik halindeki kişi kendinde değildir ve ne yaptığını bilmez. Panik atak kişinin kendi içinde başlayan bir duygudur. Çevresindeki fiziksel etkilerle devam eder. Panik atağın ilk belirtisi çok fazla hissedilen kaygı duygusudur. Duyulan bu kaygının ilk başta hiçbir sebebi olmadığı düşünen kişi yanılır. Aslında ilk etapta duyduğu bu kaygı çevresinde yaşadığı stresli ya da kendini üzen bir olaydan dolayı meydana gelir. Patik atağın oluşumu için ortaya çıkan kaygı duygusu her an olabilir. Kişi televizyon izlerken, gezerken ya da uyku halinde iken bile patik atak yaşayabilir. Patik atak yaşayan kişi çok yoğun olarak kaygılı hisseder kendini. Fiziksel olarak kalp çarpıntısı artar, nefes alıp verirken aşırı hızlı nefes alıp verir ve başı dönebilir. Patik atak yaşayan biri kendini kalp krizi geçiriyormuş gibi hissedebilir. Ama bu kalp krizi değil panik ataktır. Patik atak genelde on dakika kadar sürer. Ancak atak geçtikten sonra baş dönmesi ve diğer şikâyetler hemen geçmeyebilir. Yapılan araştırmalara göre bir kişi ömrü boyunca bir-iki defa panik atak geçirebilir ve bu durum normaldir. Patik atak geçiren kişinin ya iş hayatında ya da özel hayatında mutlaka stresli anlar yaşadığı gözlenebilir. İki defadan fazla patik atak geçiren ve süresi uzun süren patik ataklarsa mutlaka doktora gidilmelidir.

Patik atak belirtileri nelerdir?
Yapılan araştırmalara göre her insanın doğasında kaygının ve paniğin olduğu tespit edilmiştir. Bu yüzden her insan panik atak geçirebilir. Kişide bulunan kaygı ve panik artarsa bu patik atak krizine neden olur. Kişinin çevresinde oluşan olumsuz olaylar panik atağı tetikler. Sevdiğinin ölmesi, boşanması ya da işini kaybetmesi gibi durumlar. İkiden fazla geçirilen panik atak krizi ciddi bir rahatsızlıktır ve mutlaka tedavi edilmelidir. Tedavi edilmediğinde kişiyi evden çıkamayacak duruma bile getirebilir. Patik atak tedavi edilmediğinde kişi alkole ve uyuşturucuya başlayabilir. Evden çıkamaz. Bu gibi sorunlar olmadan mutlaka doktora gidilmelidir. Patik atak tedavisi oldukça kolaydır. Kullanılacak ilaçlar ve terapi ile kişi bu durumdan kurtulabilir. Patik atak geçiren kişinin o an yapması gereken tek şey derin derin ve hızlı nefes alıp vermesidir.
" } ] }