{ "title": "Panik Atak Nedir", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/panik-atak-nedir(1).jpg", "date": "19.01.2024 15:27:06", "author": "duygu yaray", "article": [ { "article": "Panik Atak Nedir, Panik atak korku, endişe ve sıkıntı gibi bazı duygular taşıyan nöbet halinde ortaya çıkan bir hastalıktır. Bazı rahatsızlıklarla veya psikolojik sorunlarla da beraber görülebilir. Kişi meydana gelen ani bir nöbetle, bir korkuya kapılır. Kendisinin öleceğini, kalp krizi geçirdiğini ya da kalbinde bir sorun olduğunu düşünür. Yaklaşık 10 dakika içerisinde, şiddetli bir atak haline gelir. Kötü şeyler olacağını, hatta bayılacağını düşünür ve doktora başvurur. Yarım saat, kırk dakika içerisinde panik nöbeti geçmeye başlar. Fakat, kişi kendini oldukça yorgun ve bitkin hisseder. Tahammülsüzdür, yalnız kalmak ister ve hiçbir şey yapmak istemez. Birinin yanında olduğu zaman, kendini güvende hisseder. Panik atak rahatsızlığının, 13 tane belirtisi bulunmaktadır. Bu belirtilerin, eğer 4 tanesi kişide varsa, panik atak olma ihtimali oldukça yüksektir.
Panik atak, çoğu zaman sebepsiz bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Beynin yan tarafının işlevini yitirmesi veya beyinde bulunan kimyasal maddelerden dolayı, ortaya çıktığı düşünülmektedir. Stres, panik atak rahatsızlığını tetikleyen önemli bir durumdur. Tek başına oluşabileceği gibi, farklı hastalıklarla beraber de başlayabilir. Stres dışında; sara, akciğer ve kalp rahatsızlığı, tiroit bezinde oluşan sorunlar, kansızlık, ilaçların yan etkisi, depresyon, kapalı ve kalabalık yerde bulunmak da panik atak rahatsızlığının ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Panik atağın görülme sıklığı %1 ile 3 arasında değişmektedir. Her yaşta ortaya çıkabilir. Fakat yirmili yaşlarda görülme sıklığı, daha fazladır. Kadınlarda, erkeklere oranla daha fazla rastlanır. Genetik bir rahatsızlık olduğu için, yakın akrabalarında olanlarda görülme ihtimali daha fazladır. Bağımlılık yapan maddeleri kullananlarda, oluşan sorunları kafasına çok takanlarda, suçluluk duyanlarda ve mükemmeliyetçi bir yapıya sahip olanlarda panik atak oluşabilir.
" } ] }