{ "title": "Panik Atak Türleri", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/panik-atak-tedavisi(2).jpg", "date": "21.01.2024 04:46:47", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Panik atak türleri, Panik atak insanda fiziksel seyreden psikolojik sendrom olarak bilinir. Fakat çoğu hastaların yaşanan bu rahatsızlıkta hiçbir zaman basit ve kolay bir rahatsızlık evresi geçirmez. Psikolojik belirtiler çok şiddetli ve sarsıcı olarak insan yaşantısını etkiler. Bazen bu rahatsızlıktan dolayı çok şiddetli kalp çarpıntısı yaşanır. Bunun yanı sıra beyinde bir uğultu insanda tansiyonu çok yükselmiş gibi bir basınç oluşur kişiyi ölüm korkusu sarar. Düşüncelerle nöbetler şiddetlenir nefes alıp verme düzensizleşir, bayılma hissi, acil yardım arama ve ölüm korkusu hisseder. Panik atakta kalp krizi, beyin kanaması, tansiyon, felç olma gibi bir hisse kapılır. Gerçekte bunların hiçbiri olmaz. Panik atak aslında uyanıkken görülen kötü bir kâbusa benzer. Bu durumda hastaya yaşadıklarının gerçek olmadığına inandırmak zordur. Bu nöbetler ataklar gelmeye devam ettikçe, hastada iki belirti daha ortaya çıkar. Birincisi atağın tekrarlayıcı korkusu, ikincisi kaçınma vardır. Hasta başına bir şey gelecek korkusuyla bu nedenle yanında küçük bir çocuk bile bulundurma eyleminde olabilir. Kaçınmalar bazen boyut değiştirebilir bunlar Silik, hafif ya da şiddetli boyutlar olarak ortaya çıkabilir.

Panik atakta fiziksel belirtileri nelerdir?

Açık düşünmeme, hızlı nefes alıp verme, göğüste basınç, baş dönmesi, göz kararması, bulanık görme, avuç içinde terleme, sıcaklık hissetme, bacaklarda güçsüzlük olur. Ayrıca ellerde titreme, ağızda kuruluk, göğüs ağrısı, bayılma hissi, çarpıntı el yüz ve ayaklarda karıncalanma, midede ağırlık hissi gibi belirtiler görülür.

Panik atakta negatif düşünceler

Aklımı yitirmek üzereyim, kalp krizi geçiriyorum, felç olabilirim, ölmek üzereyim, nefessiz kalacağım, kendinden geçmek üzereyim. Gibi düşünceler.

Panik atak türleri

Panik atağın bilindik altı türü vardır. Bunlar.
Nokturnal panik; Daha çok uykuda yakalanan panik. Kişiler bu panikte uykularından çarpıntı ve korku ile uyanırlar.

Klasik panik; bu panik türü ilk olarak çarpıntı ile başlar ve sırasıyla heyecan, nefes alıp vermede zorlanma, göğüste sıkışma, terleme kolda uyuşma, hızlı soluk alıp verme belirtileri görülür.

Kognitif panik; bu panik türünde ise kişi bilinç sistemine etki eder ve kendini algılamama ruhunun ayrıldığını hissetmesi aklını kaçıracağından ve bir şeye zarar vereceğinden korkmasıdır.

Non kognitif panik; Botanik türü diğerlerine göre çok hafiftir kişi sadece fenalık hisse göğüste baskı hisseder.

Korkusuz panik; Korku ve panik taşımayan panik atak türüdür.

Gastro panik; Adından da bilindiği gibi bu panik mide ve karın bölgesinde olur bu bölgelerde fenalık hissi oluşur bulantı, şişkinlik, gaz ve ishal olabilir.
" } ] }