{ "title": "Panik Atak", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/panik-atak(1).jpg", "date": "19.01.2024 14:29:32", "author": "fatma nur yakar", "article": [ { "article": "Panik atak, Sıkıntı, endişe, korku daha doğrusu ölüm korkusunun kişide yaşanması olayına panik atak denir. Nöbetler halinde olan bir hastalıktır. Panik atak olan kişi sürekli bir korku endişe içerisindedir. Sürekli bir şey olacağını düşünür. Bu korku aslında bir ölüm korkusudur. Aslında kısacası panik atak denilen hastalık ölüm korkusu içerisinde olmaktır. Bu hastalık kişinin hayatını olumsuz bir yönde etkiler. Sürekli bir korku halinde yaşamak elbette çok zor bir durumdur. Ne bir aile hayatınız ne de bir sosyal hayatınız olmaz. Olsa bile yaptıklarınızdan zevk alamaz hale gelirsiniz. Olumsuz olan ne kadar düşünce varsa hepsi kişinin zihninde olur. Sürekli kötü şeyler olacağını düşünür. Kişi ölümden korktuğu gibi sanki kalp krizi geçirecekmiş gibi bir hisse kapılır. Sonunun geldiğini düşünür ve artık bu şekilde yaşamaya başlar.

Panik atak geçirmenin herhangi bir yaşı yani dönemi yoktur. Aniden oluşan bir hastalıktır. Önceden kendini belli etse de kişi aslında bu belirtilerin panik atak belirtisi olduğunu anlamayabilir. Panik atak hastalığı nöbetler halinde olan bir hastalık demiştik. Bu nöbetler günün her saatinde olabilir. Ancak çoğu zaman çoğu kişide gece meydana gelmektedir. Nöbetler 5-45 dakika kadar sürebilir. Bu süre bazen daha fazla olabilir. Nöbet halinde gelen ataklarda kişi o an öleceğini ya da kalp krizi geçireceğini düşünür. Böyle olunca atak daha ağır bir hal almaya başlar. Atak sırasında kişi kendini daha fazla sıkar ve atak sonrasında çok yorgun olduğunu hisseder. Atakla beraber kişide bir ağlama krizi olabilir. Bu çok normal bir durumdur yani fazla garip karşılanmamalıdır. Çünkü atak geçiren kimse bu ağlama ile rahatlar. Panik atağında diğer hastalıklar gibi belirtileri var elbette. Bu belirtiler çoğu zaman kalp krizi belirtileri ile karıştırılabilir. Ancak kalp krizi daha farklıdır.

Panik atağın belirtileri nelerdir?
Atak her an gelebilir ve çok kısa sürmez. Tamamen atağın geçtiğini düşünebilirsiniz ancak tekrar başlayabilir. Panik atakla tek başına elbette baş edebilirsiniz. Ancak ataklar artmış ise ve sıklaşmaya başlamışsa bir hekime danışılmalı. Çünkü hastalık ilerledikçe insan hayatını daha fazla olumsuz etkiler. Bazı panik atak hastaları uyumak istemezler. Çünkü uyudukları zaman öleceklerini düşünürler. Gece çok korkarlar. Tek kalmak istemezler ya da dışarı çıkacakları zaman tek çıkmak istemezler ve dışarıda kendilerine kötü bir şey olacağını düşünürler.

Panik atak elbette tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Ömür boyu sürmez. Panik atak nöbetleri artmaya başladı ise hemen bir hekime başvurmalısınız. Atak en ince ayrıntısına kadar doktora anlatılmalıdır. Doktorun verdiği ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Düzenli bir şekilde kullanıldığı takdirde kesinlikle kurtulabileceğiniz bir hastalıktır. Panik atağı ilaçlarla beraber kendimizde kontrol altına alabiliriz. Stresten uzak durarak uykumuzu düzenleyerek düzenli nefes egzersizleri yaparak olumsuz hiçbir şey düşünmeyerek bu hastalıktan kurtulmak mümkün.

Eğer panik atağınız başlamış ise yani nöbet halinde iseniz hemen aklınızdan olumsuz ve kötü olan her şeyi silin. Kötü olan hiçbir şey düşünmeyin. Derin derin nefes alıp vermeyin. Temiz hava solumaya çalışın. Etrafınızda bulunan kişiler ile sizi mutlu edecek konular konuşun. Beynimizin ve kötü düşüncelerin bizi ele geçirmesine asla izin vermeyin.
" } ] }