{ "title": "Paranoid Kişilik Bozukluğu", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/paranoid-kisilik-bozuklugu(1).jpg", "date": "21.01.2024 16:23:30", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Paranoid Kişilik Bozukluğu, Devamlı şüphe durumu yaşayan, insanlara karşı güven duygusu hissetmeyen kişilerde oluşan ve psikolojik bir rahatsızlık olan paranoid kişilik bozukluğu, genetik faktörlerin etkili olduğu ve kadınlardan daha çok erkeklerde görülen bir kişilik bozukluğudur. Genellikle ergenlik dönemlerinde kendini gösteren bu rahatsızlığı yaşayan kişiler çevredeki insanlara karşı düşmanca hareketlerde bulunurlar. Devamlı öfkeli ve huysuz davranışları ile dikkat çeken paranoid kişilik bozukluğu olan hastaların en belirgin özelliği oldukça kıskanç olmalarıdır. Çevresindeki insanlardan, en yakınlarının ve hatta eşlerinin bile ortada hiçbir neden olmadan kendilerini olan sadakatlerinden şüphe duyarlar. Bazı insanlarda uzun yıllar boyunca devam edebilen paranoid kişilik bozukluğu kişinin iş ve aile hayatında birçok sorun yaşamasına neden olur. İnsanın hayatını olumsuz etkileyecek durumu gelen bu hastalık kesinlikle tedavi edilmesi gerekir.

Paranoid kişilik bozukluğu neden olur?

Paranoid kişilik bozukluğu birçok nedenden ortaya çıkabilir. Yalnız kalma, hassas bir yapıya sahip olma, arkadaşları tarafından dışlanma gibi nedenlerden yaşanabileceği gibi bu rahatsızlığın çocukluk dönemlerinde birtakım aile sorunları yaşayan ve şiddet görmüş kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir. Aile ortamında fazla baskı görmek, sevgi ve ilgi eksikliği de paranoid kişilik bozukluğu nedenleri arasında sayılabilir.

Paranoid kişilik bozukluğu belirtileri nelerdir?
Paranoid kişilik bozukluğu tedavisi nasıl yapılır?

Birçok psikolojik sorundan ve kişilik bozukluklarında uygulanan bilimsel psikoterapist yontemi paranoid kişilik bozukluğunda da en önemli tedavi yöntemidir. Bu kişilik bozukluğunu yaşayan hastalar çevredeki insanlara oldukça güvensiz olduklarından ve sır vermek istememelerinden dolayı terapi görmeyi kabul etmezler. Bu nedenle psikoterapi seanslarında öncelikle hastanın güveni tam olarak kazanılmaya çalışılır ve hastaya gayet şefkatli bir şekilde yaklaşıp hastayı suçlamadan hastanın terapte güven duyması sağlanır. Paranoid kişilik bozukluğu tadavisinde uygulanan psikoterapi genellikle bireysel yapılır. Bu kişilik bozukluğunun tadevisinde hastaların kuşkularını azaltmak ve davranış bozukluklarının gidermek için hastaya telkinler verilir ve doktorun tercihine göre destek olarak bazı ilaç tedavileri de uygulanabilir.

" } ] }