{ "title": "Paranoid Şizofreni", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/paranoid-sizofreni(1).jpg", "date": "19.01.2024 17:44:48", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Paranoid şizofreni, Şizofren hastalıkların en sinsisi olarak tabir edilen bir şizofren türüdür. Paranoid şizofreni hastası olan kişiler kolay kolay anlaşılmayan kendisini iyi gizleyen bir türdür. Paranoid şizofren olan kişiler dengeli görünürler fakat bütün sorunları içlerinde yaşarlar. Bu rahatsızlığa sahip kişiler normal gözükseler de paranoyak bir yapıya sahip olurlar ve olmayan şeyleri varmış gibi görebilirler. Paranoid şizofren rahatsızlıkları belirli aralıklarla olabileceği gibi kişide uzun süreli de devam edebilir. Kişinin etrafa normal gözükse de kendi iç dünyasında olumsuzluklar olmaktadır. Örneğin Algılamada düşünüş ve davranışlarda bozukluklar bulunmaktadır. Genelde 15 20 yaşlar arasında başlayıp renkli ve renksiz tablolar olarak da ortaya çıkabilir.

Paronoid şizofreni hastalığının renkli tablo belirtileri nelerdir?
Paranoid şizofren hastalığında renksiz tablo belirtileri nelerdir?
Paranoid şizofrenide en net belirtiler: Paranoid şizofreni çok kompleks bir rahatsızlık olduğu için tipik bir başlangıç biçimi yoktur. Çok fazla şekilde başlangıç biçimi vardır. Bazen mutsuzluk, üzüntü, yorgunluk, halsizlik, hayattan zevk alamama gibi depresif belirtilerle ortaya çıkabilir. Bazen de acaba dünya nerede duruyor, acaba uzayda nasıl duruyor, niye düşmüyor, acaba tanrı var mı yok mu? Sonsuzluk nerede başlayıp nerede bitiyor gibi birtakım mistik ve meta fizik uğraşlarla başlayabilir. Etrafta insanlar şizofreni rahatsızlıkları olan kişilerin çok yalan söylediklerini düşünürler. Fakat hasta bunun farkında değildir. Çünkü yalan söylemezler onlar olayları varmış gibi görüp kendileri de inandıkları için birtakım olmayan şeyleri olmuş iddiasında bulunabilirler.

Paranoid şizofren nasıl tedavi edilebilir: Günümüzde anti psikotik ilaçlar ile tedavi edilir. İlaç ile tedavi edilemeyen durumlarda 1938 yılından beri varlığını sürdüren elektro şok tedavi yöntemi ile tedavi edilebilir. Ayrıca destekleyici psiko terapi uygulanarak tedavi edilmektedir. Paranoid şizofreni hastalarının yakınlarına oldukça fazla iş düşmektedir. Öncelikle mutlak Uzman hekime baş vurulup ardından hastanın tedavi sürecini mutlak devam etmesi ve yarım bırakmaması gerekmektedir. Hasta yakınları hastayı anlamaya çalışmalı ve hastanın hekiminden mutlak hasta ile ilgili bilgileri edinip ona göre hastaya yaklaşmaları gerekmektedir. Ayrıca tedavi süreci uzun hem hasta için hem de hasta yakınları için oldukça sabır isteyen bir süreçtir.
" } ] }