{ "title": "Paranoya Nedir", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/paranoya-nedir.jpg", "date": "20.01.2024 14:44:17", "author": "sebahat coşgun", "article": [ { "article": "
Paranoya Nedir, Kişide görülen sürekli endişe ve panik halidir. Paranoyak olan kişiler en ufak şeylerden bile korkuya kapılırlar. Sürekli kötü bir şeyler olacakmış gibi vesvese yapıp, hayatı kendilerine ve çevresindeki insanlara dar ederler. Her zaman en kötü ihtimali düşünüp içten içe kendilerini yerler. Bu korkular ve endişeler neticesinde tansiyonu fırlayan, kalp krizi geçiren örnekleri bile vardır.

Halk arasında aşırı şüpheci olunması anlamına gelen bir deyim olarak kullanılır. Bu kişiler sürekli kendilerine karşı komploların varlığına inanarak endişe duyarlar. Kuruntularının gerçeğe dönüşme ihtimali her zaman sıkıntılı olmasına neden olur. Bu endişeler hastalığın tek belirtisidir. Bu tür hastaların genellikle tek bir kişi veya olay ile ilgili takıntısı bulunmamaktadır. Hastada takip edilme hissi, kıskançlık, hastalanma, zehirlenme, aldatılma, küçük düşme gibi var olmayan hezeyanlar vardır.

Paranoya kimlerde görülür?

Paranoya ruhsal bir sorundur. Çocukluk yaşlardan itibaren yerleşen güvensizlik duygusu kendisini 30-40 yaş aralığında yerini paranoya ya bırakmaya başlar. Paranoya genetik sebeplerle de olabilir. Ailesinde bu rahatsızlığı olanların paranoya olma ihtimali yüzde on civarındadır. Ama genel olarak çocuklukta ve ergenlik döneminde yerleşen güvensizlik duygusu daha büyük etkendir.

Paranoya rahatsızlığı tedaviye karşı dirençli ve ilerlemeye müsait bir ruhsal rahatsızlıktır. Paranoyak insanlar hayatları boyunca karakterlerine ve şahsiyetlerine bağlı, tek bir konu işle ilgili takıntıya sahiptir. Bu kişilerle tartışmaya girmemek gerekir. Onlar bu endişe ve korkularını mezara kadar götüreceklerdir. Üzerlerine çok gidenleri düşman kabul edip ona göre tavır alacaklardır.

Paranoya olmadan hastanın geçirdiği evreler nelerdir?
" } ] }