{ "title": "Paranoya Tedavi Yöntemleri", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/paranoya-tedavi-yontemleri.jpg", "date": "18.01.2024 23:56:02", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "
Paranoya Tedavi Yöntemleri, bu hastalığın kesin bir tedavisi yoktur. Hastalığı tanımak en doğrusu olacaktır. Rahatsızlığın giderilmesi için yapılan belirtilerini en aza indirmek olup yöntem olarak bütün kişilik bozuklukların tedavisinde olduğu gibi en temel ve birincil yöntem psikoterapidir. İlaç tedavisi (Farmakotrepi) ise ikincil tedavi yöntemdir.

Paranoya, psikolojik ile toplum içinde aşırı evhamlı bireyler içinde kullanılan, anlamı eski Yunancada delirmek olan hastalık ve tanımlamadır. Paranoya hastalığı temelinde aşırı endişe, evham ve kuruntular barındırır. Toplum içerisinde ise etrafındaki olay, nesne be bireyler hakkında aşırı şüphecilik gösterenleri tanımlamak için kullanılır. Bu işaretleri taşıyanlar paranoyak olarak adlandırılır. Bu hastalık bir müddet sonra o kişinin sosyal çevresinde sorunlar çıkmasına, ilişkilerin yıkılmasına ve hatta hayattan tamamen kopmasına kadar gidecek sürece götürebilir. Örnek verilecek olursa, yediği içtiği yiyeceklerden zehirlenebileceğini, takip edildiğinden, eşinin kendisini aldattığından şüphelenen bireyler, eğer bu şüphelerini kronik hale getirdilerse rahatsızlığın ilk belirtileri olarak görülebilmektedir. Paranoya rahatsızlığının özelliklerinden birisi de hastalıklarını genelde kabul etmedikleri gözlenmiştir. Çünkü bu şüphelerde o kadar çok inanmışlardır ki bu bireyleri vazgeçirebilmek neredeyse olanaksızdır. Hatta bazı paranoyak hastaları kendilerini mehdi, peygamber gibi sıfatlarla anar ve kendilerini bu sıfatlara inandırır. Bu nedenle yasalara göre sorumlu değillerdir. Peki, bunu ne sebep olur ya da paranoyak nasıl olunur sorusunu kendimize sorduğumuz zaman bunun cevabını vermek o kadar kolay değildir. Zira türlü nedenleri bulunabilmektedir.

Tedavisi; Buna benzer bazı rahatsızlıklar paranoya benzeri davranışlara neden olsa da bunlar paranoya olarak sınıflandırılamaz. Paranoya teşhisi konulabilmesi için, tümör, damar hastalıkları gibi hastalıkların olması gerekir. Bireylerde rahatsızlık tanısı konması sonrasında tedavi aşamasına geçilmelidir. Paranoya hastalığı olan bireyler hayatta aşırı kuruntulu, endişeli ve evhamlı davranış şekliyle dikkat çekerler. Bu rahatsızlık paranoyak olarak tanımlanır. Tedavisi yapılmadığında toplumdan, hayattan kopma, ikili ilişkilerin bozulması ve hayata küsmesi, değişik sorunlar yaşatacak bir hastalıktır. Rahatsızlıklarını kendileri asla kabul etmezler. Tedavi için öncelikle bu sorunların ortaya çıkmasını sağlayan sebepleri tespit etmek gerekmektedir. Bireyin çocukluğuna kadar inilmeli, iş ve aile çevresi incelenmeli. Bunlar tespit edildiğinde seanslar ve ilaçlar yardımıyla kolay ol masada bir tedavi süreci başlanır. Bireylerin bu rahatsızlığa farklı yaş gruplarında yakalanma olasılığı bulunmaktadır. Araştırmalar sonucu genelde şiddet görenler 40 yaş sonrasında paranoya belirtileri gösterdikleri gözlemlenmiştir. Bu kişiler mutlaka Uzman hekimlerden yardım almalı ve verilen ilaçları düzenli olarak zor olsa da kullanmaları gerekmektedir. Aynı zamanda aile içinde davranışlarında düzene sokulması tedaviye çok faydalı bir tutum olacaktır.

Son olarak birçok psikolojik rahatsızlık gibi paranoya kalıtsal olabilmektedir. Paranoya hastalığı dikkat edilmesi gereken günümüz de çeşitli seans ve ilaçlarla tedavi edilebilen bir hastalıktır.
" } ] }