{ "title": "Psikolog Nedir", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/psikolog-nedir(1).jpg", "date": "21.01.2024 03:57:31", "author": "furkan soğancı", "article": [ { "article": "
Psikolog nedir, psikolojik sorunları olan ya da bazı konularda sorunlar yaşayan insanların bu tür sorunları ile ilgilenerek gerekli olan tedaviyi yapmada ve kişiyi konuşturarak onun durumun anlaya çalışıp çözüm yolları bulmaya çalışan kişi olarak adlandırılabilir. Daha genel bir tanım yapılmak istenilir ise psikolog insan beyni ve davranışlarını çevreye karşı olan davranışlarını inceleyen kişilerdir. Bir kişinin psikolog olması için sadece kişilerin durumunu incelemesi ile anlaşılmaz çünkü psikologlar belli bir eğitim aldıktan sonra yani üniversite okuduktan sonra bu branşa sahip olurlar. Halk arasında psikologlar deli doktoru tabiri ile kullanılmaktadır ve psikologların çok da gerekli olmadıkları düşünülebilir.

Psikologların görevlerini sayacak olursak aşağıdaki maddelerde sıralayabiliriz
Görüldüğü üzere psikologların görevi sadece psikoloji bozuk olan insanların tedavisi için var oldukları değil de tüm insanların basit ya da gündelik durumları içinde tespitler ve analizler yaparak onlar için tezler hazırlayıp durumuna göre yardımcı olmayı hedef edinmişlerdir. Psikologların görevlerinin arasında en önemli olanı da konuştuğu insanlara güven vererek onunla konuştuklarını sır gibi tutup onun tamamen kendisini ifade etmesini sağlamaktır. Sorun yaşayan kişi ile konuşurken karşılıklı konuşmak değil de öncelikle onu dinleyerek hiç sözlerini bölmeden tüm sorunlarını anlatmasını sağlayarak ona göre analiz yollarını yapmaktadır. Karşısındaki kişiyi dinlerken onu yadırgamadan ve eleştiri yapmadan onu anlayarak ve onu anladığını mimikleri ile ifade ederek kendisini iyi hissetmesini sağlar. Karşısındaki kişiye ilaç yazma onunla konuşarak çözüm yolları bularak ona bu çözüm yollarını uygun bir dil ile anlatmaya çalışır. Karşısındaki kişiye öncelikle artı ve eksilerini uygun bir dille anlatarak onun kendisine olan güvenini arttırır ve onun durumunun çıkılmaz bir yol değil de aslında kolay bir yol olduğunu anlatmaya çalışır. Ayrıca karşısındaki kişinin anlattıklarını gizli tutar ve başkalarına aktarmaz. Psikolojik sorun yaşayan kişinin sorunlarını dinlerken acıma duygusu ile değil de bu durumun kötü bir durum olmadığını anlatmaya çalışır.
" } ] }