{ "title": "Psikolojik Hastalıklar", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/psikolojik-hastaliklari(1).jpg", "date": "21.01.2024 21:02:22", "author": "Soner Çelik", "article": [ { "article": "Psikolojik hastalıklar, psikolojik hastalıklar denilince akla ilk gelen hastalıklar genellikle şiddet, davranışsal sorunlar, ruhsal bozukluklar gelir. Fakat bunlar çok daha ileti ki safhalardandır. Psikolojik sorunları olan insanlarda diğer insanlar gibi toplumda yer alırlar ve çok da göze batmazlar. Yüzlerce psikolojik hastalık varken en çok bilinenleri madde bağımlılığı, depresyon, anksiyete, cinsel problemler, bağımlılıklar ve korkma halleridir. Bunlara kısaca değinelim.

Anksiyete bozukluğu, psikolojik hastalıklar içerisinde oldukça sık görülendir. Bu hastalıkta aşırı derecede görülen kaygı ve korkular hakimdir. Bu rahatsızlık kişilerde kalp çarpıntısına, aşırı terlemeye, ağız kuruluğuna, sık idrara çıkmaya, ellerde titremeye sebep olabilir. Yaygın anksiyet, Özgül fobiler, sosyal kaygı bozuklukları, ayrılık anksiyete ve panik atak anksiyet bozukluklarındandır. Bireyin bir korku ve kaygı yaşaması yaygın olarak görülen kronik anksiyetdir. Özgül fobiler ise bireyin belirli nesne ya da objelere durumlara karşı duyduğu aşırı ve mantıksız korkulardır. Bu korkulardan bazen kişi utandığı için kimseye söyleyemez. Sosyal fobilerde ise başkalarının kendileri hakkında olumsuz düşünceye sahip olabileceği düşüncesi ile tedirgin olma halidir.

Madde bağımlılığı, madde bağımlılığı bir kişinin kendisine ya da başkalarına zarar verecek boyutta ve miktarda madde kullanmasıdır. Kullanılan maddeler arasında uyuşturucu, alkol, uyku hapları gelir. Bu maddelerin aşırı tüketilmesi durumunda hayal görme, hafıza bozuklukları, uyku ve cinsel bozukluklar ve kişilik değişiklikleri görülebilir. Daha çok risk altında olan mülteciler, sokak çocukları ve göçmenlerdir. Madde bağımlılığının çok olduğu durumlarda ekonomik sıkıntılar ve suç oranı artar.

Depresyon, hastaların genellikle uyarılara karşı uzun süreli olarak öfkeli, üzüntülü, öfke ve tepki vermesi durumudur. Depresyon tanısı konulurken dikkat edilen hususların başında uyku ve yeme düzeni gibi günlük değişiklikler bireyin kendini üzgün ve mutsuz hissetmesi belirtilerine göre konulur.

Cinsel psikolojik hastalıklar, bu sınıf cinsel sapmalar yaşan kişilerden oluşur ve genellikle cinsel sapma nedenleri ve bozukluklar psikolojik ve fiziksel sebeplerden dolayı ortaya çıkar.

Uyku bozuklukları, bireyin uyku ritimleri ile ilgili yaşadıkları sorunların sebep olduğu rahatsızlıklardır. Genellikle uykuya dalma da güçlük çekilir. Uykulardan sık sık uyanılır ve düzenli bir uyku sağlanamaz ya da aşırı uyuma ve uyanamama gibi sorunlardan oluşur.

Psikotik psikolojik hastalıklar, psikotik psikolojik hastalıklar anormal düşünce ve algılara sebep olur. Bireyi gerçek yaşamından koparır ve yaşamla ilişkisini keser. Bu tip hastalıkların başında hezeyanlar ve halüsinasyon gelir.
" } ] }