{ "title": "Psikolojik Tedavi", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/psikolojik-tedavi(1).jpg", "date": "20.01.2024 13:44:05", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Psikolojik tedavi, kişilerdeki ruhsal hastalıkların teşhisinden sonra uygulanması gereken tedavi yöntemidir. Tedavi sırasında çeşitli ilaçlar ve psikoterapi yöntemleri kullanılır. İnsanların çoğunluğu ruhsal hastalıkların tedavisi sırasında ilaçların geçici bir iyileşmeye neden olduğuna, psikoterapi yöntemlerinin hastalığı kökten iyileştirdiğine inanır. Bu inanış ruhsal hastalıkların soyut olmasından ve ilaçların soyut hastalığı iyileştirmeyeceğini düşünmelerinden kaynaklanır. Çünkü ilaçlar somut olgulardır. Ayrıca psikolojik tedavi sırasında kullanılan ilaçların yan etkilerinin olması, bağımlılığa yol açması gibi etkenlerde düşünceyi etkilemektedir.

Ruhsal yapının, işleyişinin, duygu ve düşüncelerin kaynağı beyindeki sinir hücrelerinin yürüttüğü faaliyetle ilgilidir. Bu durum insanlardaki ön yargıyı etkileyen önemli bir etkendir. Beden ve zihin insanlar tarafından farklı şekilde değerlendirilir. Bu psikolojik hastalıklarda da aynıdır. Bedendeki psikolojik rahatsızlıklar ve biyolojik rahatsızlıklar her zaman insanların ilgi alanında yer alır. İnsanlar psikolojik rahatsızlıkların psikolojik tedavi ile iyileştirilmesi gerektiğini düşünür. Fakat gerek ruhsal gerekse zihinsel etkinliklerin tamamı beyin tarafından oluşturulur. Vücutta duygu ve düşünceler, yargılama, bellek gibi tüm etkinlerin ana kaynağı beyin tarafından oluşturulur.

Psikolojik tedavi sırasında neler yapılır?

Psikolojik tedavide hastanın genel durumuna uygun şekilde ilaç tedavisi ya da psikoterapi seçenekleri birlikte ya da ayrı olarak uygulanabilir. Psikolojik rahatsızlığı olan hastaların ilaç kullanmak istememesi bazen ruhsal rahatlama amacıyla kullandıkları alkol, uyuşturucu maddeler yüzünden olabilir. Çünkü bu maddeler hastalarda geçici bir rahatlama sağlar. Aynı zamanda bağımlılık ortaya çıktığından, hastalar ilaç kullanmak istemez. Fakat psikolojik tedavide kullanılan ilaçların uygun dozlarda düzenli olarak kullanılması kalıcı bir iyileşmeye neden olabilir. Psikoterapi de hastalarda oldukça olumlu etkiler yapar. İlaçların ve psikoterapi uygulaması ruhsal hastalıkların tedavisinde tamamlayıcı etkiler gösterir. Psikoterapi hastaların beyin işlevlerinde iyileşme sağlayarak, hastaya yardımcı olur. Psikolojik tedavide genellikle ilaçlarla birlikte psikoterapi uygulanırsa, en iyi sonucu almak mümkün olur. Ancak buna karar verecek olan doktordur.

Psikolojik tedavide psikoterapi nasıl uygulanır?

Bu tedavi yöntemi hastalardaki duygusal ve zihinsel sorunların giderilmesinde etkili bir tedavidir. Hastaların yaşadığı gündelik sorunlarda, en yakınları bile yüzeysel destek olabilir. Bunların etkisi geçici olduğu gibi, küçük çaplı sorunlarda yardımcı olabilir. Psikoterapi hastaların kendilerini tanımasına yardımcı olup, karşılarına çıkan sorunlarla baş etmesini sağlamak, yol gösterici olmak ve insan ilişkilerini düzeltmek amacıyla uygulanır. Hastalardaki psikolojik rahatsızlıkları tedavi etmek, hastalığın etkilerini ortadan kaldırmak bu tedaviyle sağlanabilir. Psikoterapinin ne kadar uygulanacağı hastalığın şiddetine, yaşanan sorunlara bağlı olarak değişir. Psikiyatrist hastadaki savunma duvarını deşmeden, hastanın bile farkında olmadığı gizli düşüncelerini açığa çıkarmadan uygulanacak psikoterapi süresini tespit edemez. Hastanın uygulanan tedaviye verdiği yanıt ve tedaviyi olmak istemesi devam edecek süreci tespit etmeye yardımcı olur. Hastaların pek çoğu tedaviye ne kadar karşı koyduğunu bile fark edemez. Hastanın yaşı ve zekâsı bunda etkilidir. Zekâ seviyesi iyi olan hastalar iyileşmeye karşı daha istekli olur. Hatta tedavi süreci de buna orantılı şekilde kısalır. Ancak herkes bilmelidir ki; psikoterapi ruhsal rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır ve tedavi süresi kısa değildir. Yani hastalar kısa sürede sonuç almayı beklememelidir. Bazı hastalarda uzun yıllar tedavinin devam etmesi bile gerekebilir.

Psikolojik tedavide ilaç kullanımı

Hastanın tedavisi sırasında kullanılacak ilaçlar mutlaka doktorun önerisiyle uygun dozlarda olmalıdır. Psikolojik tedavi gören hastalar etrafındaki kişilerden duydukları ilaçları kullanmamalıdır. Doz ve ilacın kullanım süresi doktor tarafından düzenlenmelidir. Hastanın beyin işlevselliğinin düzenli olması amacıyla, ilaçlar aksatılmadan kullanılmalıdır.
" } ] }