{ "title": "Psikolojik", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/psikolojik(1).jpg", "date": "19.01.2024 20:10:58", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Psikolojik, Çeşitli nedenlere bağlı kişilerin ruh hali, düşünce ya da davranışlarda sorun yaşaması halidir. Psikolojik hastalıkları psikoloji bilimi inceler. Psikolojik hastalıklarda kişilerin sorunlarını kendi işlerinde büyütmeleridir. Kişiler maddi, manevi sosyal hayat, sevgiden yoksunluk durumlarını kendi iç dünyasında yaşayarak dışarıya atamamaya bağlı psikolojik sorunlar yaşarlar.

Psikolojik Hastalıklar

Psikolojik hastalıklar şu şekilde sıralanır;
Distimi (Kronik depresyon): bu rahatsızlıkta kişilerin düşünce sisteminde psikolojik dengesizlik ben kaynaklı rahatsızlık olduğu bilinir. Distimi depresyonunda olan kişilerde şu belirtiler görülür. İştahta azalma, sürekli kendini yorgun hissetme, kendini işe verememe, uyku bozuklukları yaşamak ve bitkinlik hissi.

Paronaya: bu hastalığa yakalanan kişilerde etrafta oldukça dikkat çekerler. Garip kuşkucu düşmanca tavır içinde olurlar. Şiddet içeren davranışlar sergilerler olmayan bir şeyi olmuş gibi görürler.

Yaygınlık: bu hastalık insanda 40 yaşından sonra görülen bir hastalık türüdür. Her zaman en iyisini ben bilirim ben yaparım kimse benden İyi bilemez düşüncelerine girerler. Bu rahatsızlığı olan kişiler genellikle sosyal ve ekonomik durumları iyidir.

Panik atak: bu rahatsızlık kişilerde beklenmedik bir anda tepki vererek kaygı, korku, endişe gibi durumlar ortaya sergilerler. Başına kötü bir iş geleceğini kendisini inandırmasıdır. Yaş olarak en sık 20 ile 30 yaş arasında görülür. Panik atakta hastaların yüzde 80'e yakınını kadınlar oluşturur.

Anksiyete: bu hastalıkta kişilerde tehlikeli bir durum yaratma algısını ortaya çıkaran bir hastalıktır. Sürekli baş dönmesi korku gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu rahatsızlığın şu bulgularına rastlanmıştır. Dikkat çekme, içe kapanıklık, hayattan zevk almama ve takıntılı olma.

Uykusuzluk: bu rahatsızlığı olan kişiler sürekli kafalarına bir şey takarak her şeyin bir an önce olup bitmesini istemi arzuları sebebiyle uyku sorunu yaşar. Bu kişiler uykusuzluk problemi nedeniyle intihar girişiminde bulunma duyguları fazladır.

Sosyal Fobi: bu rahatsızlık genellikle 10 ile 25 yaş arasında görülür. Kadınlarda daha fazla görülme olasılığı vardır. Bu rahatsızlık genelde ebeveynlerin aşırı disiplinli olması ve aile bağlarının iyi olmamasından kaynaklanır.

Tik bozuklukları: bu rahatsızlıkta olan kişiler genellikle istem dışı hareket ederek ya da ses çıkarırlar. Yoğun stres, can sıkıntısı, bitkin düşmek görülür. İstemsiz olarak bu duygular kendiliğinden gelişir. Yapılan bir araştırmada erkeklerde kadınlara oranla tik bozuklukları 3 kat daha fazladır her 1000 kişiden en az 6 kişi de bu rahatsızlık görülmektedir.
" } ] }