{ "title": "Psikoterapi", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/psikoterapi.jpg", "date": "19.01.2024 18:12:43", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Psikoterapi, İç ve dış olaylara bağlı olarak bedensel sağlığın zamanla bozulduğu gibi daha karmaşık bir yapıda olan ruh sağlığımız da çeşitli etkenlerle bozulabilir sekteye uğrayabilir, Bozulan ruh sağlının tekrar sağlıklı duruma getirilmesi amacı ile bilimsel bir eğitim almış, konusunda uzman, belli bir kuramlara ve kurallara bağlı ruhsal destek alınması sürecine genel bir yorum olarak psikoterapi denilir. Psikoterapinin dünya ve Avrupa derneklerince kabul edilen tanımı ise kişilerin duygularını, tutumlarını, düşüncelerini, konuya muhatap kişilerin geçmişlerini, davranış ve diğer insanlarla olan ilişki ve iletişimlerini yapısal olarak bu konuda eğitim almış psikoterapistin yanında güvenli bir şekilde incelenmesidir. Kısaca özetleyecek olursak Sigmund Freudun kısa tanımı ile psikoterapi, konuşma terapisidir.

Psikoterapinin amaçları ve psikoterapi türleri

Psikoterapinin birçok amaçları olabildiği gibi, kişilerin ihtiyaçlarına göre değişebilen ve değişik amaçları hedefleyen farklı psikoterapi yöntemleri vardır ve unutulmaması gereken şeyde, psikoterapi sadece hastalık zamanlarında değil, yaşamımıza ait birçok zorluk ve başarısızlık durumlarında da baş vurulması, yardım alınması gereken bir yöntemdir. Buna örnek verecek olursak başlıca baş vurulan rahatsızlıklar şöyledir;
Psikoterapi çeşitleri

Bilişsel davranışçı psikoterapi: Olumsuz ve sağlıksız düşüncelerimizin bilimsel yöntemlerle gözden geçirilip, yerine daha sağlıklı ve olumlu düşüncelerin konulmasına yardımcı olmaya yönelik terapi çeşidi olup, oldukça sık kullanılan bir terapi türüdür.

Kişiler arası psikoterapi: Arkadaş çevreniz, meslektaşlarınız veya aile bireyleriniz arasındaki ilişkilerde kişiler arası mevcut ilişkilerinizin düzeltilmesine yardımcı olmayı amaçlayan bir terapi türüdür.

Dinamik psikoterapi: Bilinç dışı davranış ve düşüncelerinize odaklı içgörülerinizi hedefleriniz doğrultusunda geliştirilmesini amaçlayan terapi türüdür.

Aile psikoterapisi: Aile fertlerinin birbirleri ile uyumları ve etkileşmeleri ile ilgili sorunları gidermeyi amaçlayan terapi türüdür.

Grup psikoterapisi: Benzer ruhsal sorunları bulunan kişileri bir araya getirerek Uzman bir terapist gözetiminde, tartışma ve etkileşimlerini sağlayan bir terapi türüdür.

Çift terapisi: Çiftlerin daha iyi anlaşabilmeleri, aralarındaki sorunları daha sağlıklı bir şekilde çöze bilmelerine yardımcı olmayı amaçlayan bir terapi türüdür.

Psikanaliz: Duyguların, olayların ve geçmişten gelen anıların güncel davranışlarımıza olan etkilerini araştıran bir terapi türüdür.

Psikoterapinin faydalı olabilmesi için en temel şartlardan birisi hastanın terapisti ile kurduğu terapik işbirliğidir. Terapinin asıl hedefi, kendi kararlarınızı verebilme, kendi seçimlerinizi kendiniz yapabilme bilincine ulaşmanıza yardımcı olmaktır. Hiçbir psikoterapist sizin adınıza karar vermez. Psikoterapi, seansları kişilerin seans uygulanan odadan mutlu bir şekilde çıktığı bir süreçler olarak algılanmamalıdır, psikoterapi kendiniz ve diğer insanlar hakkındaki düşünce ve farkındalığınızı artırarak, sorunlar karşısında sorunlarla baş edebilme becerilerinizi geliştirerek, sizi daha olgun, daha huzurlu ve bağımsız bireyler olmanıza yardımcı olan bir süreçtir. Psikoterapi hakkında halka arasında yaygın yanlış düşünceler de vardır. Psikoterapi ve terapist bir deli doktoru değil, ruhsal sıkıntılar, buhranlar ve bunalımlar yaşayan herkesin faydalanabileceği bir tedavidir. Unutulmamalıdır ki, bize bazen normal gelen, bazen de canımızı sıkan, aşırı temizlik hastalığı, fobilerimiz, hastalık hastalığı, öfke ile kendine veya çevresindekilere zarar verme de farkında olmadığımız ama tedavi edilmesi gereken birer psikolojik rahatsızlıklardır.

Psikoterapinin faydalı olabilmesi için mutlaka danışanı ile terapist arasında oluşan güvenin mutlaka sağlanması gereklidir, bu güvenin olmadığı tedavilerde başarı oranı oldukça düşük seviyelerde kalacaktır. Psikoterapistin mutlaka konusunda deneyimli ve Uzman bir hekim olması, deneyimlerini hastaları üzerinde uygulayarak sonuç alabilecek kapasiteye sahip olması gerekir. Psikoterapi erişkin olma çağına girmeye başlayan gençlerin veya sıklıkla kavga eden, hatta boşanma seviyesine gelmiş çiftlerin, boşanmadan önce mutlaka psikoteristle görüşmeleri ve yardım almaları aslında son derece faydalı olacak bir yöntemdir.

Terapiste gitmek yerine, sıkıntılarınızı bir yakınınız veya güvenilir bir arkadaşınıza anlatsanız olmaz mı, sorusu aklınıza gelebilir. Bu soruya verilecek cevap, eğer böyle bir yakınınız varsa neden olmasın? Bir yakınınız veya güvenilir bir dostunuzla sıkıntılarınızı paylaşmak sizi belki bir süre de olsa biraz rahatlatacaktır, ama bu terapi değildir. Sizi hayatınızın her safhasında rahatsız eden bir konuyu anlayabilmeniz için, bu konuda eğitim almış Uzman bir kişinin yardımına ihtiyacınız olacaktır. Psikoterapi süreçlerinde sadece dinlenmiş olmaz, kendinize ait bir şeylerde keşfetme, sizi olumsuz yönde etkileyen düşünce ve duygularınızla tanışma ve ne yapmak istediğinize göz atma imkânını da yakalamış olursunuz. Halbuki bir yakınınız veya arkadaşınızla konuşmanız esnasında bunları fark etmeniz oldukça zordur ve sizi dinleyen yakınınız veya arkadaşınız her ne kadar tarafsız bile görünmeye çalışsa da dostluğunuzun gereği olarak da sizin yanınız da olmak zorunda kalacaklardır. Dolayısıyla bu konuşmanız sizin sıkıntılarınızın giderilmesinde hiçbir faydası olmayacaktır. Sağlıklı günler dileğimizle.
" } ] }