{ "title": "Psikotik", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/psikotik(1).jpg", "date": "19.01.2024 01:30:19", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Psikotik, gerçek dışı düşüncelere sahip kişilerin yaşadığı, ciddi ruh bozukluklarının tümüne verilen isimdir. Psikotik bozukluk genelde kronik bir durumdur ve sinsi bir şekilde başlayıp daha sonra belirgin şekillerde devam eder. Özellikle genç yaşlarda görülür. Erkeklerde genelde 10'lu yaşların sonunda, bayanlarda ise yirmili yaşların sonunda başlar.

Psikotik bozuklukların temelinde gerçekle hayalin karıştırılması, kişinin gerçeği değerlendirme yetisinin bozulması yatmaktadır. Genelde psikotik bozukluklar tam anlamıyla kendini göstermeye başlamadan önce içe kapanma, ilgi ve istekte azlık, duygulanımda kısıtlılık şeklinde belirtiler gözlemlenir. Bu bozuklukların doğasından kaynaklanan ya da ikincil nedenlerden dolayı belli bir işlev kaybı yaşanır. Bu işlev kaybı psikotik bozuklukların en belirgin özelliktir. Psikotik bozuklukta tüm belirtiler birbirini takip etmektedir. Bu belirtiler hezeyanlar (Sanrılar), halusinasyonlar (Varsanılar), düşünce bozukluğu, davranış bozukluğu, duygularda donukluk, motivasyon kaybı, toplumdan geri çekilme ve düşünce yoksulluğudur.

Psikotik bozuklukta ilk akla gelen şizofrenidir. Bu bozukluğun devamına göre tanıda ayrı ayrı sınıflama yapılır. O nedenle birçok çeşidi bulunmaktadır:
Psikotik bozuklukların tedavisinde ilaç tedavisi kullanılır. İlaçlar belirtileri hafifletmeye yardımcı olurken yan tedavi olarak psikososyal terapiler ile destek alınır. Psikososyal terapiler rehabilitasyon, bireysel psikoterapi, aile terapisi ve grup terapi şeklinde uygulanır. En son aşama hastanın hastaneye yatırılmasıdır. Bu tedavi yöntemlerinde sonuç alınamazsa en son aşama olarak hasta hastaneye yatırılır.
" } ] }