{ "title": "Sinir Hastalıkları", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/sinir-hastaliklari(1).jpg", "date": "23.01.2024 04:34:31", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Sinir hastalıkları, insanların çok sık karşılaştığı hastalıklardan biridir. Bu hastalıklar, günümüzde son derece gelişmiş olan tıp bilimine rağmen net olarak tedavi edilememektedir. Sadece yatıştırıcı tedavileri olan sinir hastalıklarından üç tanesi çok sık karşılaşılan ve aynı zamanda çok ciddi problemlere neden olmaktadır. Bazı sinir hastalıkları, kişilerde psikolojik olarak da sorunlara neden olduğu için birçok evlilik zarar görmüştür ve görmeye de devam etmektedir. Sinir hastalıklarının çok ilerlemesi durumunda kişinin kendine zarar verme ihtimali artar. Bu nedenle zamanında tedavi çok daha iyi olacaktır. Günümüzde bilinen sinir hastalıkları; felç, menenjit, sinirsel baş ağrısı, migren, multipl skleroz, sara ve Parkinson hastalıklarıdır. Bunlar arasında migren sara ve epilepsi, toplumumuzda çok sık karşılaşılmaktadır. Şimdi bu çok karşılaşılan üç sinir hastalığına biraz daha detaylı olarak bakalım.

Migren: 

Migren, birçok kişide görülen bir sinir hastalığıdır. Bu sinir hastalığı genellikle insanlarda alt düzeylerde görülmektedir. Bu nedenle migren nedeniyle çok ciddi psikolojik sorunlar yaşayan insanlar görülmez. Sadece migren hastalıklarında bağ ağrısı sorunu kişileri zorlar. Sinir hastalıkları arasında sayılan migren hastalığı hem erkeklerde hem de bayanlarda görülen sorunlardandır. Genellikle ataklar şeklinde görülen migren hastalığı ilerlerse kişinin yaşamında çok ciddi etkilere neden olabilir. Özellikle iş hayatı bu durumdan çok etkilenmektedir. Migren sorunu yaşayan insanlar, sürekli olarak karanlık bölgelerde kalmak isterler. Kişiler karanlık yerlerde bulunduklarında ağrılarından çok daha hızlı bir şekilde kurtulabilirler. Bunun yanı sıra migren hastalığı için tedaviler şarttır. Aksi durumlarda migren, kişide meydana getirdiği ağrılarla psikolojik sorunlara neden olacaktır. Migren tedavisinde ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar kişinin ağrılarının dinmesi için çok büyük katkılarda bulunurlar. Ciddi bir sinir hastalığı olan migrenin bitkisel tedavisi de bulunmaktadır. Bitkisel ilaçlar sayesinde bu hastalığın tedavisine destek olunabilir.

Sara (Epilepsi): 

Sara adındaki hastalık, aslında sinir hastalıkları arasında en çok sorun olan hastalıktır. Sara hastalığı kişinin ciddi krizler geçirmesine neden olabilecek bir hastalık olduğu için hastalığa yakalanan insanların sürekli olarak kontrol altında tutulmaları gerekmektedir. Bu hastalığın en büyük nedeni kişinin beyin hücrelerinin bulunduğu yere göre farklı özelliklerle çalışmasıdır. Kişilerde krizler meydana geldiği zaman kişi istem dışı olarak kasılmalar geçirir. Bu sırada kinin bilinci kaybolduğu için dilini yutma ya da dilini ısırarak koparma gibi sorunlar görülebilmektedir. Sara adındaki sinir hastalığı çok sık karşılaşılan bir hastalık olduğu için tıpta önemli bir yer tutar. Fakat tıp, her ne kadar gelişmiş olursa olsun sara hastalığı için net tedaviler geliştirilememiştir. Sara hastalığının artmasına ve kişilerin daha da zorlanmasına neden olan bazı durumlar vardır. Bunlar alkol kullanımı, sigara ya da uyuşturucu madde kullanımı, doğumda kişinin aldığı hasarlar, aşırı ve uzun süreli uykusuzluk, kişinin yıllarca yanlış beslenmesi gibi durumlardır.

Parkinson

Bu hastalık sinir hastalıkları arasında son olarak bahsedeceğimiz hastalıktır. Genellikle 50 yaşlarından sonra görülen bu hastalık bu özelliğiyle yaşlıları hedef alan bir hastalıktır. İnsanlarda nörolojik olarak görülen bu durum bazen psikolojik olarak ele alınabilir. Yavaş yavaş ilerleyen bir özelliği olduğu için tedavilerin geciktirilmemesi gerekir. Aksi durumda kontrol edilemez hale gelebilir. Sinir hastalıkları yaşayan insanlardan birçoğunda Parkinson oluşma riski vardır. Bunun için psikolojik problemleri olan yaşlılarda önlemler alınmalıdır. Parkinson hastalığında meydana gelen belirtiler ise kişinin hareketlerinin yavaşlaması, hafıza problemleri, uzuvların titremesi, kambur duruş, yürürken ayakları sürükleyerek yürüme gibi durumlar yer alır.
" } ] }