{ "title": "Sinir Hücresi", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/sinir-hücresi.jpg", "date": "22.01.2024 00:57:29", "author": "özlem eren", "article": [ { "article": "Sinir Hücresi, Sinir hücresi ya da başka bir deyişle nöron, sinir sisteminin temel fonksiyonel birimidir. Başlıca işlevi bilgi transferini gerçekleştirmektir. İnsan sinir sisteminde yaklaşık olarak 100 milyar nöron olduğu tahmin edilmektedir. Normal bir sinir hücresi 50.000-250.000 kadar başka Nöronlar la bağlantılıdır. Sinir hücreleri çeşitli biçim ve büyüklüklerde olabilir. Sinirsel uyarıları elektriksel ve kimyasal yollarla iletirler. Hücre gövdesi büyüktür ve çekirdek burada yer almaktadır. Çok sayıda mitokondriye sahiptir. Kısa uzantılarına dendrit, uzun uzantılarına akson olarak isimlendirilen sinir sistemini meydana getiren hücrelerdir. Nöron çeşidine göre, nöron gövdesinden çıkan uzantıların sayısı ve şekli değişiktir. Akson ve dendrit adı verilen uzantıları vardır. Diğer hücrelerden gelen uyarılardendiritlerin uçlarından alınır ve aksonların uçlarından, başka hücrelere iletilir. Nöron gövdesinden bir dendrit, bir akson ayrıldıktan sonra bir araya gelerek tek bir uzantı şeklinde hücreden ayrılıyorsa tek kutuplu görünürler. Dendrit ve akson, nöron gövdesinin birbirine karşılıklı bölgesinden iki ayrı uç olarak çıkarlarsa nöron iki uzantılıdır bu iki kutuplu nöron olarak adlandırılır. Nöronun gövdesinden çok sayıda dendrit çıkarken bunun yanı sıra tek bir akson çıkıyorsa bu hücreye çok kutuplu nöron adı verilmektedir. Sinir sisteminde milyonlarca nöron vardır. İki nöron arasındaki boşluklu yapıya \"SİNAPS\" denir.

Görevlerine göre Sinir hücreleri (Nöron çeşitleri)

Duyu sinir hücreleri (Nöronlar): Duyu reseptöründen gelen uyartıları merkezi sinir sistemine (Beyin ve omurilik) taşımaktadır.

Ara sinir hücreleri (Nöronlar): bu hücreler merkezi sinir sisteminde bulunurlar. Duyu nöronlarının ilettiği bilgileri değerlendirirler ve sonuçları motor nöronlara aktarırlar.

Motor sinir hücreleri (Nöronlar): Bunlar, merkezi sinir sistemindeki ara nöronlardan aldıkları bilgileri kas ve salgı bezi gibi yapılara taşırlar. Motor nöronların etkisiyle kas veya salgı bezleri faaliyete geçmektedir. Sinir hücresi sentrozom organelini bulundurmaz.

Şekillerine göre Sinir hücreleri (Nöron çeşitleri)

Tek kutuplu Nöronlar (Unipolar): bu tip nöronlarda bir tane uzantı vardır. Gövdeden kısmından çıkan bu uzantı daha sonra dallara ayrılabilir. Omurgasız hayvanların motor nöronları tek kutupludur.

İki Kutuplu Nöronlar (Bipolar): bu tür sinir hücrelerinde akson ile dentritler hücre gövdesinin karşılıklı bölgelerinden yani zıt kutuplardan çıkarlar. Bu uzantılar Sonrasında dallanma yapabilir.

Çok Kutuplu Nöronlar (Multipolar): bu tip nöronların gövdesinden fazla sayıda uzantı çıkar. Bu tip hücrelerde bir akson ile çok sayıda dendrit bulunur.
" } ] }