{ "title": "Sinir Krizi", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/sinir-krizi(2).jpg", "date": "19.01.2024 11:20:56", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Sinir Krizi; kişinin aşırı derecede sinirlenmesi ve gözünün hiçbir şeyi ve hiç kimseyi görmeyecek kadar kendini kaybetmesi sonucunda oluşan durumudur. Sinir krizinin en büyük nedeni kişinin aşırı derecede strese bağlı kalmasıdır. Sinir genellikle zararlı sonuçlara neden olan bir durumdur. Sinir krizine giren kişi o anda hem kendisine hem de etrafındakilere istemediği zararlar verebilir. Kişinin sinir krizi geçirmesi sırasında aslında sinir krizi geçiren sinirler değil, adrenal bezler olmaktadır. Sinir krizinin en büyük nedeni olan stres günlük hayatta yaşanan birçok olaydan dolayı kaynaklanabilir. Aynı zamanda beslenme, uykusuzluk, kadınlarda adet dönemi, boşanmalar, maddi sıkıntılar, kişinin canını sıkabilecek ya da heyecanlanmasına sebep olabilecek birçok olay strese neden olan faktörler arasında yer almaktadır. Sinir krizi üç aşamada meydana gelmektedir.

Bu aşamalardan ilk olanı alarm, ikincisi karşı koyma ve son aşama ise patlama aşamasına gelmesidir. Sinir krizini düzenleyen adrenal bezler böbrek üzerinde yer alan bir kısımdır. Stresin seviyesinin artması ile adrenal bezler sinir krizi geçirmesine sebep olmaktadır. Sinir krizi anında patlama aşaması gerçekleşmekte ve vücut kendi iç dengesini sağlayamayacak duruma gelir ve kişi sinir krizi geçirir.

Sinir krizi Neden Olur?

Sinir krizi hem psikolojik sebeplerden hem de fizyolojik nedenlerden dolayı meydana gelmektedir. Sinir krizi bazen de kişinin geçirmiş olduğu rahatsızlıklardan dolayı da kaynaklanabilmektedir. Örneğin; depresyon birçok kişide aşırı strese neden olmaktadır. Kişi depresyonla birlikte sinir krizi geçirebilmektedir. Sinir krizine neden olan genel sebepler şunlardır;
Eğer kişi çok yoğun bir şekilde stres altındaysa sadece kafasındaki sorunu düşünmektedir. Buda kişiyi sinir krizine kadar götürebilir. Çünkü beyin stresi yüksek derecede kaldıramaz. Ayrıca aşırı stres sonucunda adrenal bezlerin fazla çalışması da sinir krizine neden olabilecek en önemli sebeptir. Sinir krizinin hem nedeni hem de sonucu aslında sinir krizi geçiren kişin psikolojik ve fizyolojik sinir krizi geçirdiğini ayırt etmemize yardımcı olmaktadır. Depresyondan kaynaklı bir stres olmasının yanı sıra kanser hastalığı gibi ciddi rahatsızlığın sonucunda da oluşabilmektedir.

Sinir Krizi Belirtileri: Vücutta yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık, kan basında ani yükselmelerin görülmesi, istek ve ilgini azalması, kanser, astım, ülser, adet düzensizlikleri, kalp hastalıkları en önemlisi de depresyon sinir krizi belirtileri arasında sıkça görülen rahatsızlıklardır. Sinir krizi geçiren kişi bir nevi depresyondadır. İçerisinde bulunduğu stresli durum eğer uzun süreli ise depresyon aşaması var demektir. Depresyon sonucu kişi sinir krizi geçirmektedir.

Sinir Krizi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sinir krizinin nedeni astım, kanser, kalp rahatsızlıkları, şeker hastalığı ve depresyon tarzı fiziksel rahatsızlıklardan kaynaklanıyorsa bunların tedavi edilmesi sinir krizi tedavisi olarak adlandırılmaktadır. Çünkü sinir krizine neden olan bu rahatsızlıklardır. Bu rahatsızlıkların ortadan kaldırılması sonucunda ise doğal olarak kişilerde sinir krizi de görülmeyecektir. Özellikle de sinir krizini tetikleyen stresten uzak durulması tedavi için en büyük adımdır. Sinir krizi tedavisinde kişi yaşam koşullarında mutlaka değişiklikler yapmalıdır. Örneğin; düzenli beslenmeye dikkat etmek, uyku düzeni, spor yapılması, halsizliğin ortadan kaldırılması, kişinin beynini rahatlatacak bazı faktörlere yönelmesi sinir krizini en uygun şekilde tedavi etmek için yardımcı olacaktır. Yoğun iş şartları altında çalışan kişiler için tatil en iyi tedavi yöntemidir ya da aşırı yorgunluğun vücuttan giderilmesi için masaj da sinir krizine iyi gelecek sizi rahatlatacaktır. Ayrıca sinir krizi tedavisinde özellikle C vitamini alınmasına özen göstermelisiniz. Çünkü C vitamini adrenal bezlere oldukça faydalıdır.
" } ] }