{ "title": "Sinir Sıkışması Belirtileri", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/sinir-sikismasi(3).jpg", "date": "19.01.2024 18:42:15", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Sinir sıkışması belirtileri, Sinir sıkışması baskı sonucu sıkışan sinirlerin karıncalanma, ağrı kramp şeklinde ağrı, uyuşma gibi problemler meydana getirmesi durumudur. Sinir sıkışması vücudunun her bölgesinde oluşabilen fıtık, siyatik ağrıları gibi hastalıklar sebebiyle meydana gelir. Genellikle bileklerde ve el bölgesinde uyuşmalar, sırt bölgesinde kramp şeklinde ağrılar, karıncalanma gibi kendini belli eden sinir rahatsızlıklarıdır. Bu hastalığın önemli nedenleri arasında travmalar yer alırken; kaza sonucu zedelenme, yaralanma gibi durumlar sinir sıkışmasını tetikler. Sinir sıkışması durumları genellikle obezite gibi hastalıkla en çok rastlanır. Aşırı kilo sebebiyle sinirlere baskı uygulanması sebebiyle bel bölgesinde veya başka bölgelerde sinir sıkışması oluşabilir. Sinir sıkışmasının nedenleri arasında yanlış pozisyonda oturma ve duruş bozuklukları ilk sıralarda yer almaktadır. Sürekli oturarak iş yapanlar da veya sürekli ayakta duran kişilerde sinir sıkışmaları gözlenir. Stres ve kaygı gibi nedenlerde sinir sıkışmasının tetikleyen etkenler arasında yer almaktadır.

Sinir sıkışması belirtileri ve etkileri nelerdir?

Sinir sıkışması genellikle bulunduğu bölgede duyu kaybı ve uyuşukluk, karıncalanma gibi hislerle kendini belli eder. Ayrıca sinir sıkışması bulunan bölgede genellikle omurilik bölgesinde ise öksürme ve hapşırma gibi durumlarda kramplar şeklinde ağrılar oluşabilir. Sinir sıkışmasının olduğu bölgelerde iğne batması gibi hisler ve karıncalanma gibi durumlar gözlenir. Sinir sıkışmasında olduğu bölgelerde kaslarda güçsüzlük, halsizlik, o bölgede hissiyat eksikliği, sızlama gibi durumlar gözlenir. Sinir sıkışması bulunan bölge el ve ayak bölümünde ise o bölgelerde hareket eksikliği, güç kaybı gözlenirken; bel bölgesinde bulunan sinir sıkışması belirtilerinde ise kişinin hareketlerini engelleyen ve yatağa mahkûm eden aşırı ağrılarla sinir sıkışması gözlenir. Bu hastalık ile hastanın hayatı olumsuz yönde etkilenir.

Sinir sıkışmasının bulunduğu bölgede duruş ve oturuşta bulunan baskı sonucunda, sinirlere yüklenilmesi sebebiyle bu bölgede postür sinir sıkışması oluşabilir. Ayrıca en büyük etkileri arasında aşırı kilo sebebiyle omurgaları ve bilek bölümünde bulunan damarlarda oluşan baskı sebebiyle sinir sıkışması olur. Kilo verilmesi halinde burada bulunan ağrılarda hafifleme ve sinir sıkışmasının azalmalar gözlenir.

Sinir sıkışması genellikle bayanlarda görülen hastalık olmasının yanında, karpal tünel sendromu olarak adlandırılan hastalık olarak meydana gelir. Bu bölümde sızılar, karıncalanmalar, ağrılar gözlenir. Sinir sıkışmasını etkileyen başka hastalık ise kemiklerin kenarlarında kemik uzantıları oluşması ile kemik mahmuzları meydana gelir. Bu oluşumlar travmalar ve osteoartrit gibi kemik sağlığını etkileyen durumlarla açıklanır. Kemiklerin gelişmesiyle beraber sinirlerdeki baskı artması sonucunda sinir sıkışmasını tetiklenir.

Romatoid artrit iltihap ve sinir hastalıkları olduğundan dolayı sinir sıkışmasının etkiler ve bununla beraber de sinirin olduğu bölümlerde iltihaplanma nedeniyle ağrılar ve zonklama şeklinde sızlamalar görülür.

Hamilelik döneminde kilo alınması sebebiyle sinir sıkışmaları gözlenirken; omuriliği uygulanan ciddi ağırlık sebebiyle ağrılar, yürürken halsizlik ve zonklama şeklinde durumlar gözlenir. Sinir sıkışmasının belirtileri ve genetik olması sebebiyle genlerde olduğundan dolayı bu kişilerde bulunması olağandır. Bu sebeple aile sinir sıkışması geçmişi olan kişilerin de kendilerinde sinir sıkışması ihtimalli olması yüksektir. Bu kişilerde omurilikteki bulunan sinir sıkışması ya da karpal tünel sendromu olarak adlandırdığımız sinir sıkışması gözlenirken; uyuşukluk, hissizlik ve ağrılar hissedilir.
" } ] }