{ "title": "Sinir Ucu İltihabı", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/sinir-ucu-iltihabi(2).jpg", "date": "20.01.2024 20:16:25", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Sinir ucu iltihabı, sinir hücrelerinde meydana gelen hasar nedeniyle ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Tıp camiasında hastalık nöropati olarak tanımlanır. Hücrelerde oluşan hasar nedeniyle hastanın vücudunda kızarıklıklar, ciltte döküntü kaşıntı gibi şikâyetler oluşur. Hastalık vücudun tüm alanlarında etkili olabilir. Ortaya çıkan belirtiler bir anda değil zamanla gelişebilir. Vücutta kızarıklık meydana gelmeden diğer belirtiler görülebilir. Bazı alanlarda kramp, uyuşma, yanma ve karıncalanma gibi hisler yaşanabilir. Vücut iki sinir sisteminden oluşan bir yapıdır. Sinir sistemlerinden biri beyin ve omurilik arasındaki merkezi sinir sistemi, diğeri ise merkezi sinir sistemini kas, cilt ve organlara birleştiren periferik sinir sistemidir. Periferik sinir sistemi vücutta beyin ve damarlar, organlar, deri ve kaslar arasında köprü görevi görür. Beyinden gelen mesajları motor sinirlere ulaştırır ve beyne ulaşması gereken mesajlar duyum sinirleri sayesinde gerçekleşir.

Sinir ucu iltihabı birçok farklı nedenden dolayı oluşabilir. Bu nedenlerden en önemlisi ise diyabet hastalığıdır. Diyabet hastalarının şeker dozunu ayarlayamaması sinir ucu iltihabına yol açan en yaygın nedendir. Sinir ucu iltihabı sinirler haricinde vücutta daha pek çok organı olumsuz etkiler. Sinir ucu iltihabı diyabet haricinde böbrek yetmezliği, yüksek tansiyon da neden olabilir. Bazı vakalarda ise kalıtsal olarak seyredebilir. Anne karnındaki bebekte yapılan tarama testleri ile sinir ucu iltihabı teşhis edilebilir.

Sinir ucu iltihabı neden olur?
Sinir ucu iltihabına yol açan pek çok ilaç bulunmaktadır. Kemoterapi ilaçları, antibiyotik tarzı ilaçlar, cilt hastalıkları için kullanılan ilaçlar, kolesterol ilaçları, yüksek tansiyon ilaçları, kalp ritmini sağlayan ilaçlar, idrar söktürücüler bu ilaçlara örnek olarak verilebilir.

Sinir ucu iltihabı belirtileri nelerdir?

Sinir ucu iltihabı bazen bir anda ortaya çıkabilir. Bazen ise uzun yıllara yayılarak seyredebilen bir hastalıktır. Uzun süre devam eden sinir ucu iltihapları nedeniyle vücudun sinir sistemi yıkıma uğrayabilir. Başlangıç aşamasında dirençsizlik, uyuşma, sinir hücre ağrıları gibi şikâyetlere yol açabilir. Bunların haricinde kol ve bacaklarda güç kaybı, yürümede zorlanma, kaslarda kramp, çabuk yorulma gibi belirtiler de oluşabilir.

Sinir ucu iltihabı tanısı nasıl konulur?

Sinir ucu iltihabını hekim belli aşamaları takip ederek teşhis edebilir. İlk önce hastanın tıbbi geçmişi ve hastalık ile alakalı şikâyetleri dinlenir. Ardından bazı tetkikler uygulanır. İdrar, biyokimya ve hematoloji testleri yapılır. Test sonuçları detaylı bir şekilde incelenerek tanı koyulabilir. Eğer tetkiklerin sonucuna göre tanı koyulamamışsa nörolojik testler, akciğer röntgeni, immünoloji gibi tetkiklere başvurulur. Ayrıca EMG uygulanabilir. Bu testler sonucu teşhis büyük olasılıkla koyulabilir.

Sinir ucu iltihabı tedavisi nasıl yapılır?

Sinir ucu iltihabı tedavisinde amaç hastalığa neden olan faktörü tedavi etmek ve şikâyetleri azaltarak hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır. Hastalık farklı nedenlerden dolayı oluşabileceği için tedavi nedene yönelik yapılır. İlaç tedavisi uygulanır. Eğer hastalık enfeksiyon aşamasındaysa ilk önce antibiyotik tedavisi ile enfeksiyon kurutulur. Şayet alkol kullanımı nedeniyle ortaya çıkıyorsa alkolün bırakılması önerilir. Vitamin eksikliğinde ise vitamin desteği ile hastalık tedavi edilebilir. Sinir ucu iltihabında erken tanı ve teşhis çok önemlidir. Hastalık başlangıç aşamasındaysa uygun bir tedavi ile kontrol altına alınabilir. Ancak ilerlemişse geri dönüşü mümkün olmayan sonuçlara yol açabilir. İlerleyen ve tedavi edilmeyen sinir ucu iltihabı nedeniyle bazı vakalarda vücut kontrolü sağlanamaz ve kısmı felç yaşanabilir.
" } ] }