{ "title": "Siyatik Sinir", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/siyatik-sinir(2).jpg", "date": "23.01.2024 04:35:15", "author": "şahideyumlu", "article": [ { "article": "
Siyatik sinir, Siyatik sinir ihmal edilecek bir hastalık değildir. Bacaklarınızda başlayan bir ağrı hissettiğinizde normal olmadığını anlayarak, bir Uzman hekime başvurmanız gerekir. Uzman doktorlar bacaktaki çekilmeleri, basendeki uyuşmaları ve ağrılar veya kas güçsüzlüğü tarzında ilksel durumların bir siyatik sinir sıkışması olacağını belirtiyor. Siyatik sinir ismi de verilen rahatsızlık, bedenimizde çok büyük sinir olan, siyatik sinirinin, bacakta hissedilen şiddetli bir ağrı ile kendisini belli edebilir. Bu ağrı bacakta şiddetlendiğinde insanı yürüyemez şekle bile getirebilir. Siyatik sinir hastalığı çoğu zaman tek başına görülmez. Disk kayması, bel fıtığı, omurga hastalıkları, diz kapağındaki iltihaplanmalar gibi sinirleri sıkıştıran hastalıkları beraber görünebilir. Siyatiğe, insanlar arasında sinir romatizması da deniliyor.

Siyatik sinir leğen kemiğinden başlayarak, kalçanın içinden geçerek, bacakların arkasından dize kadar inebilir. Dizde de ikiye ayrılarak baldır bölümüne doğru iner. Başka bir ifade ile anlatırsak dördüncü ya da beşinci bel omurları arasında çıkan, buradan topuklara kadar giden sinire “siyatik” ismi verilmektedir. Siyatik sinir ağrısı belli bir bölümde değil, ağrı olduğu zaman vücutta bulunan bütün organı etkilemektedir. Yazımızın konusunu siyatik sinir ağrısının sebepleri, belirtileri ve tedavi yöntemlerini sizlerle birlikte paylaşacağız.

Siyatik sinirin belirtileri nelerdir?
Siyatik sinirin sebepleri nelerdir?

Siyatik siniri ağrısında en başında rol oynayan sebep sinirlerin yıpranmasıdır. Siyatik sinirler pamuk ipliği misali fazla hassastırlar. En ufak bir kazada, zorlanma da veya baskıda hasarlar ortaya çıkabilir. Bütün bunlara gerekçe olarak ise sebepler arasında bunlar bulunmakta.
Siyatik sinir olduğunuz nasıl anlaşılır?

Siyatik sinirinizin olup olmadığınızı anlamanız için ufak bir egzersiz testi yapmak yeterli olur. Düz yatarak ayaklarınızı, dizlerinizi kırmadan düz bir biçimde kaldırabilirsiniz. Bu egzersiz yapma esnasında ağrı hissediliyorsa ve ağrınız ayağınızı daha çok yukarı doğru kaldırdıkça artıyorsa büyük oranla siyatik sinir ağrınız var demektir. Büyük oran diyoruz çünkü bu şekilde bir ağrı, sporla ilgisi olmayan bir kimse için düşünüldüğünde de ağrılı olabilir. Hissettiğiniz ağrının hamlıktan mı veya siyatikten mi meydana geldiğini bir Uzman doktora başvurarak çözebilirsiniz.

Siyatik sinirden nasıl korunabilirsiniz?
Siyatik sinirin tedavisi nasıldır?

Temel tedavide yatak istirahati önemlidir. Yatağın altına kalın bir tahta koyulması gerekir. Buna müteakip Uzman hekiminizin uygun gördüğü tedavi metotları uygulanabilir. Son olarak siyatik sinir tedavilerini sıralayacak olursak; B1 ve B2 vitamini enjeksiyonu, Akupunktur, Epidural steroid enjekte edilmesi, AHT terapisi, ultrason uygulanması, kas gevşeticiler verilmesi, ışın terapi, impulse IQ tedavi, parasetamol, anti-inflamatuar ilaçlar, narkotik ilaçların verilmesi, fizik tedavi ve hekim tarafından verilecek germe ve güçlendirme egzersizleri ayrıca masaj tedavilerdir.
" } ] }