{ "title": "Şizofreni Tedavisi", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/sizofreni-tedavisi(1).jpg", "date": "22.01.2024 10:23:08", "author": "duygu yaray", "article": [ { "article": "Şizofreni Tedavisi, Şizofreni rahatsızlığı, farklı şekillerde ortaya çıkan ve neden olduğu bilinmeyen bir rahatsızlıktır. Bu sebeple, şizofreni tedavisinde asıl amaç, hastalığın belirtilerini azaltmak ve bir daha yenilemesini engellemektir. Şizofreninin tedavisinde kullanılan ilaçlar, ilk kez 1950 yılında kullanılmaya başlamıştır. Bu ilaçlar, hastanın gümlük yaşama olan uyumunu arttırıp, iş verimliliğini iyi yönde etkilemektedir.

Şizofreni tedavisinde hangi ilacın ne ölçüde kullanılacağı, hastadaki belirtilere göre belirlenir. Ayrıca ilaçlar, deneme yanılma yöntemiyle de belirlenmektedir. Çünkü; her ilaç her hastaya fayda sağlamayabilir. Çok az dozda kullanılsa bile, ağır yan etkiler ortaya çıkabilir. Ayrıca çok nadir rastlanan bir durum da olsa, ağır şizofreni tedavisine bile, cevap vermeyen hastalarda bulunmaktadır. Son yıllarda, atipik antipsikotik ilaç grubu olan ilaçlar şizofreni tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır.

Şizofreni tedavisinde kullanılan ilaçlar, hayal görme, şüphecilik ve ses işitme gibi sorunları kolay bir şekilde yok edebilir. Fakat duygulanımda azalma, istek azlığı ve ilgi gibi sorunlarda fazla etki gösterememektedir. Hasta yakınlarını en fazla meraklandıran ve korkutan durum, kullanılan ilaçların bağımlılık yapma şüphesidir. Hastanın durumuna göre, kullanılacak ilaç ve dozda farklı olacaktır. Şizofreninin belirtileri şiddetli bir duruma geldiğinde, kas içerisine iğneler uygulanabiliyor. Kişinin şizofreni tedavisinde, düzenli bir şekilde ilaç kullanmamasının birçok nedeni vardır. Bazı hastalar, rahatsızlığını kabul etmez ve ilaç kullanmayı reddeder. Tedavinin uzun zaman alması, hastanın tedaviye uyumunu da zorlaştırır. Düşünceleri dağınık olduğu için de ilacı reddedebilir. Oluşan yan etkilerden dolayı da hasta ilaç kullanmak istemeyebilir. Bazı ilaçların pahalı olması, hastanın alım gücünü olumsuz yönde etkileyebilir.

Şizofreni tedavisinde ilaçların uzun süre kullanılması, oluşan bazı yan etkileri kalıcı hale getirebilir. Bunların en önemlisi ise ağız, yüz ve dudak kaslarının istek dışı hareket etmesidir. Şizofreni tedavisinde ilaçla beraber bazı maddelerin kullanımı, uygun görülmez. Alkol, kafein, uyuşturucu madde ve diyet ilaçları bunlardan bazılarıdır. Şizofreni genellikle, 18-35 yaş arasında oluşmaktadır. Kullanılan ilaçlar, belirtileri ortadan kaldırsa da kişinin topluma olan uyumuna, fazla yardımcı olamamaktadır. Bu durumda hastaya en buyuk destek, ailelerden gelmektedir. Bu hastaların sosyal desteğe oldukça fazla ihtiyaçları vardır. Bazen hastalar, oluşan belirtileri doktorla paylaşmak istemezler. Bu durumda doğru teşhis koymak için, hastayla beraber yaşayan kişilerden bilgi almak gerekmektedir.
" } ] }