{ "title": "Şizofreni", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/sizofreni(2).jpg", "date": "21.01.2024 08:33:43", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "
Şizofreni kişide önemli derecede gelişen ruhsal bir bozukluktur. Şizofreni hastası olan kişilerin düşünüşlerin de davranışlarında ve duyduklarını anlamalarında ciddi anlamda bozukluklar vardır. Şizofreni hastaları olmayan olayları olmuş, söylenmemiş sözleri söylenmiş olarak iddia edebilirler. Şizofreni çoğunlukla genç yaşta başlar ve dış dünya gerçeklerinden uzaklaşıp kendi iç dünyasında ruhsal bozukluklarla yaşar. Şizofreni kişilerde iki şekilde ortaya çıkar. Bu tablolar renkli tablo ve renksiz tabla olarak adlandırılmaktadır. Renkli tabloda hasta saldırganlaşır, çevreye zarar verir, olmayan sesleri duyar, yakınlarının kendisine zarar vereceğini zanneder. Şizofrenide renkli tablo belirtisinden biri de yaşadığın evin kapısını sürekli kilitlemesi ve camları hiç açmamasıdır. Şizofrenide renksiz tablo belirtileri ise hasta genel olarak içe kapanır sosyal hayattan uzaklaşır, konuşmak istemez. Renkli tablo belirtilerine göre daha sönük belirtilerdir.

Şizofreni hastalığının belirtileri ve neden olur?

Şizofreni hastalığında hasta kendisinin şizofreni olduğunu kabullenemez bunun için yakınlarının gözlemi büyük önem taşımaktadır. Hasta yakınları hastadaki davranış bozuklukları iyi gözlemleyip şizofreni belirtileri olup olmadığını anlamalılar. Şizofreni belirtileri içerisinde en belirgin olanları mutsuzluk, yorgunluk, halsizlik ve hayattan zevk alamama yer almaktadır. Şizofreni hastaları sürekli yorgun olduklarını dile getirebilirler. Hiçbir faaliyetten veya topluluktan zevk almazlar önceden çok severek yaptıkları şeylerden zevk almamaya başlarlar. Örneğin hastalıktan önce izlemekten keyif aldıkları filmleri izlemek istemezler ve keyif almazlar. Şizofreni hastaları okula gitmekten veya işe gitmekten bıktıklarını dile getirip gitmek istemezler. Sürekli evde kalmak ve uyumak isterler içe kapanırlar kimseyle konuşmak istemezler. Aşırı derecede el yıkama ve titizlik çocukları için gerektiğinden fazla endişe duyarlar. Örneğin çocuklar okuldan evlerine gelinceye kadar acaba öldüler mi acaba kaza mı geçirdiler gibi endişelerdir. Şizofreni hastaları sürekli birtakım sesler duyduğunu iddia eder. Çevresindekilerin kendisine zar vereceğine inanırlar ve bu nedenle saldırganlaşıverirler. Şizofreni hastaları aniden bağırabilir. Alıngan olurlar ve çabuk küsebilirler. Şizofreni hastaları olmayan sözleri var görüp söylenmemiş sözleri duyduğunu iddia edip gelişi güzel konuşabilirler etrafındakiler yalan söylediğini düşünürler fakat hasta yalan söylemez o kendi inandığı şeyi iddia eder.

Şizofreni nedenlerinin en başında travmalar yani anne, baba, kardeş eş, evlat gibi yakınları kaybetmek gelir. Aynı şekilde beklenmedik ve tedavisi güç veya mümkün olmayan hastalıklar şizofreni hastalığına neden olabilir. Bazen de kişide çocukluktan ergenliğe kadar yaşadığı birtakım zorlukların birikimi ile ortaya çıkabilir. Şizofreni hastalığının zayıf bir ihtimali de kompleks kişi kendini etrafındakilere göre daha zayıf hissetmesi, kimsenin kendisini beğenmediğini düşünmesi hatta eşinin kendisini beğenmediği için başkalarını beğendiğini düşünmesi gibi düşünceleri beynini çok meşgul ederek şizofreni olabilir. Şizofreni hastalığına neden olacak faktörlerin arasında kişinin beynindeki birtakım mistik sorularda sayılabilir. Örneğin acaba dünya uzayda nasıl duruyor? Acaba tanrı var mı? Acaba sonsuzluk var mı? Yoksa nerede başlayıp nerede bitiyor? Gibi gözle görmediğimiz gerek bilimsel gerekse ilahi cevapları olan bir çoğumuzun sorgusuz inandığımız gerçeklerden şüphe duyması sonucu da şizofreni olabilir.

Şizofreni nasıl tedavi edilir?

Şizofreni anti piskotik denilen birtakım ilaçlarla tedavi etme yoluna başvurulur ilaçların yetersiz olduğu noktada halk arasında elektroşok diye bilinen tedavi yöntemlerine başvurulur. Bunun yanı sıra psikoterapilerle de şizofreni hastalığı tedavi edilme yollarına gidilir. Şizofreni tedavisinde en önemli nokta ilaçların bir şekilde doktor bilgisi dışında kesilmemesi lazım. Şizofreni tedavisi için başvurulan doktor mutlak psikiyatri uzmanı olmalıdır.

Şizofreni tekrarlar mı?

Tedaviden sonra ilk bir yıl içerisinde %30 veya %40 İlk iki yıl içerisinde %40 veya %60'dır. Şizofreni tedavisi her ne kadar iyi olursa olsun doğru, düzgün ve zamanında tedavi edilirse edilsin şizofrenin tekrar ortaya çıkmamasının garantisi değildir. Fakat Doktor kontrolünün devam etmesi, ailenin anlayışı ve ilaçlarını düzenli kullanımı şizofreni tekrarını geciktirir veya tekrar görülme riskini azaltabilir. Şizofreni tedavisinde en dikkat edilen nokta hastanın hayatını devam edebilmesidir. Kendisine veya etrafına zarar vermeden, iş hayatından uzaklaşmadan, içe kapanmadan yaşamasını sağlamaktır. Bu nedenle hayatları boyunca ilaç kullanmak zorunda olan şizofren hastaları bulunmaktadır. Şizofrenide hastanın yakınlarına da oldukça fazla sorumluluk düşmektedir. Hastalığın sık tekrar etmemesi ve hastanın en azından %70 oranında sağlığına kavuşması için yakınlarının hastaya karşı sabırlı ve takipçi olmalarında yarar vardır.
" } ] }