{ "title": "Sosyal Anksiyete", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/sosyal-anksiyete(1).jpg", "date": "20.01.2024 06:35:34", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Sosyal Anksiyete, Sosyal fobi olarak da bilinen sosyal anksiyete, kişinin sosyal ortamlarda çevredekiler tarafından kötü anlaşılabileceğini düşünüp bu durumdan aşırı derecede korku ve kaygı duyacağından dolayı bu ortamlardan uzak durma eğilimidir. Sosyal anksiyete çevredekiler tarafından seyredilmek, olumsuz yargılanmak ve olumsuz eleştirilme korkusundan oluşur. Sosyal anksiyete rahatsızlığı olan kişiler sürekli olarak hata yapacağını ve çevresindeki insanların karşısında rezil olacağını ya da utanç duyulacak bir duruma düşeceğini düşünür. Bu rahatsızlık beceri eksikliği ya da sosyal çevrelerin içinde yaşanan olumsuz deneyimler nedeniyle daha da kötüleşebilir ve panik atağa neden olabilir. Sosyal anksiyete rahatsızlığı olan kişiler sosyal ortamlarda çektikleri sıkıntı ve stres nedeni ile bu tür ortamlara katılmaktan hoşlanmazlar. Hayatlarında daha olmamış olayların bile günler boyunca kaygısını yaşarlar. Sosyal anksiyetesi olan kişilerin bazıları ise kaygı ve korkularının gereksiz olduğunu bilirler. Fakat bu düşüncelerinin engel olamazlar ve sürekli insanların kendisini yanlış anlayacağı inanışlarına kapılırlar. Bu rahatsızlığı yaşayan kişilerin özgüvenleri yoktur ve topluluk karşısında konuşma ya çekinirler. Bu nedenle sosyal anksiyetesi olan kişilerin arkadaşları ile diyaloğları yeterince iyi değildir. Sosyal anksiyete kişinin iş, aile, okul ve günlük aktivitelerini olumsuz etkileyecek duruma geldiğinde kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir hastalık haline gelir. Sosyal anksiyete, obsesif-kompulsif bozukluk, depresyon ve panik atak gibi diğer psikolojik rahatsızlıklar la beraber de gelişebilir.

Sosyal anksiyete neden olur?

Bu rahatsızlık psikolojik, çevresel ve biyolojik etkenlerden kaynaklanabilir. Sinir hücrelerindeki dengeyi sağlayan nörotransmiterlerin dengesinin bozulması nedeniyle beyinde reaksiyonlarin değişmesi ve genetik etkenler gibi biyolojik faktörler, kişinin geçmiş yıllarda yaşamış olduğu kötü deneyimler gibi psikolojik etkenler ve anne ve babaları tarafından aşırı derecede korunmuş ve sürekli kontrol altında tutulmuş olmak gibi çevresel etkenler sosyal anksiyete sebepleri arasında sayılabilir.

Sosyal anksiyete belirtileri nelerdir?
Sosyal anksiyete tedavisi nasıl yapılır?

Sosyal anksiyete genellikle doğru tedavi yöntemleri ile tedavi edildiğinde tam olarak iyileşebilen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın tedavisinde en etkili yöntem bilişsel davranış tedavisidir. Bilişsel davranış tedavisinin yanı sıra ilaç tedavisi de hastalığın belirtilerinin azalmasına yardımcı olur. Bilişsel davranış terapisinin amacı, kişinin düşüncelerinin gerçekçi olmasına ve kendisini kaygılandıran olaylardan ve durumlardan uzak durmasına yardımcı olmaktır. Bu terapilerde kişiye sosyal anksiyete durumlarını arttıran durumlarla nasıl başa çıkması öğretilir. Terapilede sistematik duyarsızlaşma ile kişinin korktuğu ve kaygı durduğu durumları hayal etmesini sağlayarak kaygılarıyla güvenli bir ortamda başa çıkması anlatılır. Bu terapilerin seansı hastalığın durumuna göre değişebilir. Sosyal beceri ve özgüvenin gelişmesine yardımcı olan dersler ve bazı egzersizler ile de tedaviye yardımcı olabilir.
" } ] }