{ "title": "Sosyal Fobi Tedavisi", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/sosyal-fobi-tedavisi(1).jpg", "date": "19.01.2024 15:23:25", "author": "Saadet Selen Yetişkin", "article": [ { "article": "
Sosyal fobi tedavisi, sosyal fobi utangaçlığın işlev bozucu bir halidir ve kişinin yaşamında sorunlar yaratabilir. Sosyal fobinin yol açacağı sorunlar sınıfta söz alamamak, sağlıklı arkadaşlık ilişkileri geliştirememek, sosyal eğlencelere katılamamak, iş ortamında potansiyelden düşük performans sergilemek, karşı cinsle ilişki sağlayamamak olarak tanımlanabilir.

Genel anlamda, sosyal durumlardan rahatsız olmak ve kaçınmak olarak da tanımlanabilir. Sıklıkla rahatsız olunan sosyal durumlar, topluluk içinde konuşma, yeni insanlarla tanışma, düğün, eğlence, parti, cenaze gibi sosyal ortamlar, karşı cinsle arkadaşlık ilişkisi başlatma, kalabalık içinde yemek yeme, genel tuvaletleri kullanma, mevki sahibi insanlarla konuşma olarak gösterilebilir.

Sosyal fobileri olan insanlar, yaptıkları veya yapamadıkları davranışlarından dolayı insanların kendileri hakkında olumsuz düşünceler geliştireceklerini düşünür, bu düşünceye inanırlar. Sıklıkla rahatsız oldukları ortam ve durumlardan kaçınmaya çalışırlar. Bunu yapamadıklarında ise son derece kaygılı ve utanmış hissederler. Kişide yarattığı rahatsızlık dolayısıyla depresyonu da tetikleyebilir.

Sosyal Fobi Nasıl Tedavi Edilebilir?

Ssyal fobi tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık sürecinde diğer psikiyatrik rahatsızlıklarının olması, başlangıç yaşının genç olması, kişinin tedaviyi isteyip-istememesi gibi birçok etken tedavinin başarısını etkilemektedir. Sosyal fobi rahatsızlığı için ilaç tedavisi ve psikoterapi uygulanmaktadır. Hastanın durumuna göre bazen tek başına psikoterapi, bazen ilaç tedavisi uygulansa da ikisinin beraber uygulanmasında başarı daha yüksek olmaktadır. İlaç tedavisinde bilhassa serotonin sistemi üzerinde etkili olan ilaçlar seçilir. Tedavinin ilk günlerinde bulantı, midede huzursuzluk, baş ağrısı, uyku bozukluğu gibi kalıcı olmayan yan etkiler oluşabileceği ve zamanla bu belirtilere vücudun alışabileceği hastaya anlatılır. Bu ilaçlar bağımlılık yapmaz, kalıcı hasar veren yan etkileri bulunmaz. İlaç etkisinin ortaya çıkması için iki-üç hafta kadar beklemek gerekmektedir. İlacın etkili olup olmadığına karar vermek için en az 10 hafta geçmesi gerekir. Tedavi süresi, ortalama 9-12 aydır.

SF'de en sık uygulanan terapi şekli bilişsel ve davranışçı terapilerdir. Bilişsel terapide kaygı duyguları ve bu kaygıya karşı oluşan bedensel tepkileri tanıma, kaygı doğuran durumlardaki düşünceleri anlama, bunlara karşı başa çıkma stratejileri geliştirme gibi aşamalar bulunur. Davranışsal terapide ise yakınmaların üstüne gitme, belirtileri daha iyi algılayabilmesi için rol oynama, gevşeme eğitimi, sosyal beceri eğitimi gibi her hastada farklı yürütme yöntemler vardır. Aile ve grup terapisi de uygulanabilir.

Sosyal Fobi Tedavisinin etkili olabilmesi için öncelikle SF'nin bir hastalık olduğunun kabul edilmesi gerekmektedir. Söz konusu çekingen kişilik bozukluğunun toplum tarafından genellikle efendilik olarak kabul edilmesi kişileri tedavi arayışından alıkoymaktadır. Oysa kaybettikleriniz neler? İyi bir iş, bir arkadaş, yalnız olmamak, kendine güvenmemek ve birçok şey. Bunun için en yakın zamanda bir psikiyatriste başvurun.
" } ] }