{ "title": "Sosyal Fobi", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/sosyal-fobi(1).jpg", "date": "21.01.2024 16:58:58", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Sosyal fobi, bir diğer adıyla kaygı bozukluğu olarak bilinen psikolojik bir problemdir. İnsanlarda başka kişiler tarafından yargılanacağı kaygısının bulunması gibi sorunlara neden olan bu problem, aslında toplumumuzun birçoğunda bulunur. Fakat sosyal fobi olan insanlarda bu problem, aşırılaşmış bir halde görüldüğü için birçok probleme neden olur. Sosyal fobi bulunan insanlar daha çok diğer insanlara karşı sürekli olarak kendilerini mahcup hissederler ve diğer insanlara rezil olacaklarını düşünürler. Bu nedenle kişilerde çok ciddi bir öz güven eksikliği vardır. Bu kişiler, günlük hayatta yapılan şeyleri başka insanların yanında yapmakta çekinerek daha çok tek başına hareket etme düşüncesi içerisinde yaşarlar. Yaptıkları en normal hareketleri bile diğer insanların ayıplayacağını küçümseyeceğini düşünürler. Sosyal fobi, daha çok çocukluk dönemlerinde başlayarak kişinin geri kalan yaşamında da etkili olabilmektedir. Bu sorunun en baskın olduğu dönem, kişinin ergenlik dönemleridir. Kişi ergenlik dönemlerinde vücuttaki hormonların da değişimi nedeniyle oldukça hassaslaşır ve sosyal fobi sorunu varsa bu konuda da değişimler yaşar. Kimi insanlarda sosyal fobi problemi zamanla azalsa bile kimi insanlarda gittikçe artan bir şekilde görülebilir. Eğer sizlerde de bu şekilde gittikçe artma ya da gün içerisinde çok sorun yaşama gibi sorunlar varsa kesinlikle bir psikologa danışmanızda fayda vardır. Sosyal fobi, Türkiye'de yaklaşık olarak insanların %12 kadarında etkili olan bir problemdir. Aslında bu orana baktığımızda ne kadar çok insanın bu problemi yaşadığını görebiliriz.

Sosyal fobi ne gibi belirtiler gösterir?
Sosyal fobi neden kaynaklanır?

Sosyal fobi rahatsızlığına neden olan en önemli şey kişinin ailesindeki ve kişideki kalıtsal özelliklerdir. Akrabalar arasında herhangi bir kişide sosyal fobi sorunu varsa, bu ailede diğer insanlarda da sosyal fobi probleminin olma ihtimali çok yüksektir. Bazı insanlarda doğumdan sonra sosyal fobi başlayabilir. Sosyal fobi olan insanlarda daha çok beyindeki kimyasalların bozulması gibi durumlar görüldüğü için daha birçok nedene bağlı olarak bu sorun görülebilir. Sosyal fobi, bazen ailelerin çocuklarını yetiştirme biçimlerine bağlı olarak oluşabilir. Eğer aileler çocuklarının yetişmesi sırasında çocukları hiç sosyal ortamlara çıkarmamışsa ve çocuğunu yalnız büyütmüşse ileri zamanlarda çocukta sosyal fobi oluşabilir.

Tedavisi

Günümüzde gelişmiş olan tıp sayesinde sosyal fobi tedavisi mümkün olan bir sorundur. Genellikle bu rahatsızlık için kişilerde tıbbi ilaçlar kullanılır ve bu ilaçlardan sonuç beklenir. İlaçlar kişide olumlu sonuçlara neden olmuşsa bu tedaviye devam edilir. Eğer ilaç tedavileri herhangi bir işe yaramamışsa, bu durumda tedaviye psikolojik olarak destek verilir. Bu şekilde sosyal fobi sorunundan kurtulmak mümkündür.
" } ] }