{ "title": "Stres Kırığı", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/stres-kirigi(1).jpg", "date": "19.01.2024 17:46:19", "author": "Buse Güçlütürk", "article": [ { "article": "Stres Kırığı, aşırı kullanım sonucunda tekrarlanan darbeler maruz kalmış kemiklerde oluşur. Bu kırıklar çok küçük düzeyde kırıklardır. Stres kırıkları genellikle ayak tarak kemiklerinde ve kaval kemiğinde görülmektedir. Bu kırıklar genellikle uzun süre ayakta kalarak çalışan bireylerde olur. Stres Kırığı normal kırıklar gibi değildir. Ağrısı diğer kırıklara oranla çok düşüktür.

Genelde hastalar ağrılardan ve şişkinlikten yakınırlar ve doktora giderler. Şişlikler normal kırıklardaki gibi büyük düzeyde şişlikler değildir. Bakıldığında anlaşılacak bir hastalık değildir. MR ve tomografi çekiminden sonra stres kırığı tanısı konulabilir. Çoğu zaman röntgenden gözükmez ve bu kırık ilerleyebilir.

Stres Kırığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
İyileşme sürecinde ise kırığın olduğu bölgeye fazla yük bindirmemek gerekir. Gerekirse koltuk değneği tekerlekli sandalye kullanılmalıdır. Bu kırıkta ameliyat olma olasılığı çok düşüktür. Kemiklerin kaynama olasılığı çok yüksektir. Birey iş nedeniyle sürekli ayakta ise yükün eşit dağılmasına yardımcı olacak ayakkabılar tercih etmelidir. Kadınlar ise sürekli ayakta durarak yaptığı bir iş var ise topuklu ayakkabılardan uzak durulmalıdır. Spor olarak koşuyla ilgilenen kişilerin yere basışlarına göre ayakkabı almaları önerilir.

Bu kırık çocuk yaşlarda görülmez. Genellikle yirmi otuz beş yaşları arasında görülür. Ancak sporcu iseniz her yaşta görülebilir. Kırk beş ellili yaşlar arasında genelde bu kırık ayak tarak kemiğinde olur. Bu ayak tarak kemiği kırığı genelde kadınlar da görülür. Çünkü fazla kilo ayağı zorlar, menopozdan sonra da kemik erimesi başlar. Spor yapmak sağlığımız için çok yararlıdır. Ancak sporun da fazlası zarardır. Fazla yapılan spor Stres Kırığına neden olabilir. Kendinizi çok zorlamadan spor yapmalısınız. Spor esnasında ufak bir incinme olsa bile istirahat etmelisiniz.
" } ] }