{ "title": "Stres Ne Gibi Sorunlara Neden Olur ?", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/stres-ne-gibi-sorunlara-neden-olur(1).jpg", "date": "23.01.2024 03:19:24", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Stres ne gibi sorunlara neden olur? Stres nedeniyle fazla enerji tüketildiğinden birey kendini zayıf, yorgun ve kaygı içerisinde hisseder. Daha sonraları birey uyku sorunu çekmeye başlar. Sinirli ve hızlı heyecanlanan biri olur. Konsantrasyon kaybı yaşar ve ilgisini toplayamaz. Daha öncesinde yaptığı ve kolay durumda olan işleri yaparken zorluk çeker. Başka bir deyişle işini kendisi zorlaştırır. İş performansı negatif istikamette etkilenir ve düşer. Madde bağımlılığı görülmektedir aynı zamanda içe kapanma eğilimi başlar. Kendini rahat hissedemez. Panik ataklar belirir.

Ayrıca kalp hızı artar ve ateş basması görülür. Çarpıntı başlar. Başı ağrısı, soluk almada zorluk, hazımsızlık ve yutkunma zorluğu belirir. Mide bulantısı ve iştah kaybı buna bağlı olarak da kilo kaybı belirir. Cinsel fonksiyonlarında değişim olur. Beden direnci düşer vemikroplara karşı daha dirençsiz olur. Öte taraftan stresin, bütün bedendeki farklı sistemler, organlar ve dokular üstünde de benzer derecede ciddi durumda olan fakat genelde yeterli önem gösterilmeyen tesirleri bulunur. Bu etkiler, aşağıdaki listede anlatılmıştır:
Stresle ilintili sayısız duygusal ve fizyolojik bozukluklar vardır: Bunalım, kaygı, kalp krizi, felç, hiper kan basıncı, enfeksiyona karşın duyarlılığı artıran immün sistemi rahatsızlıkları, kolay ilgisiz algınlığı ve uçuktan AIDS veya birtakım kanserlere kadar farklı virütik hastalıkların taşıyıcısı olmak, romatizmal eklem hastalıkları ve çoğul doku sertleşmesi gibi bağışıklık sistemi hastalıkları. Bunların dışında baskı, şunları da doğruca olarak etkiler: Deri (İsilik, kurdeşen, atopik deri irini), mide ve bağırsak sistemleri (GERD, peptik ülser, bağırsaklarda tahribat oluşması, kolit), uykusuzluk, Parkinson sağlık sorunu benzeri nevrotik bozukluklar. Esasında, stresin bir biçimde neden meydana gelmediği veya artırıcı oyun oynamadığı rastgele bir rahatsızlık olduğunu veya vücudun rastgele bir kısmını etkilemediğini tahmin etmek çok fazla kolay değildir. Yukarıda bahsedilen tesirleri içerir listeler, stresin en ince detaylarına kadar incelemesiyle, kesinlikle hepten uzayıp gidecektir. Bunların dışarısında bedende tuz tutulmaya başlanır. Böylelikle kan basıncı gerek duyulduğunda yükseltiliyor. Tansiyonun çoğalması kalbin yorulmasına neden olur. Beden direncini arttırmak için baskı hormonu (Kortizol) salgılamaya başlar. Enerji başarmak için yağ harcandığından kandaki kolesterol ve yağ ölçüsü artmaya başlar. Bu da kalp damar hastalıklarının oluşumuna zemin hazırlar.

Stresli vakit uzadıkça kas ve kemiklerde zarar başlar. Şeker rahatsızlığı görülebilir. Nedeni ise baskı hormonu kan şekerinin dengesini bozmaya ve pankreasa yüklenmeye başlar. Pankreas kandaki şekeri dengeleyecek hormonlar ürettiğinden harap olursa şeker düzeyi de değişir.

" } ] }