{ "title": "Temizlik Hastalığı", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/temizlik-hastaligi(1).jpg", "date": "21.01.2024 04:55:35", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Temizlik hastalığı, Takıntılı bir durum olup %75 kadınlarda %25 erkeklerde görülen bir rahatsızlıktır. Hastalık endişesi, temizlik takıntısı panik olarak ortaya çıkar. Bir nevi kişilik bozukluğu olarak belirtilen tıp dilinde obsesif kompulsif denilen temizlik hastalığı bir türlü bitmeyen temizlik takıntısıdır. Temizlik takıntısı kişide sadece el ayak yıkamak veya vücudu temiz tutmakla kalmamaktadır. Evini arabasını kıyafetlerini hatta dokunduğu her yeri temizleme isteğidir. Temizlik hastalığı kişileri sosyal hayattan uzaklaştırıp evde daha çok vakit geçirmeye başlarlar. Bu kişiler misafir geleceği zaman veya misafir gittikten sonra evin her yerini dezenfekte etme çabalarına girer öyle ki oturdukları koltukları bastıkları halıları el ile temas ettikleri bütün objeleri silip temizlerler. Temizlik hastası olan kişiler bulaşıklarını bir kereden fazla yıkadıkları gibi bulaşık makinesini de bir kereden fazla çalıştırabilirler. Temizlik hastası olan kişiler kendilerininde etrafında kilerinde mutsuz edip bir nevi hayatlarını zorlaştırırlar.

Temizlik hastalığı nasıl ortaya çıkar: Temizlik hastalığı hastalanma korkusu, mikroplardan arındırma telaşı veya aileden gelen aşırı titizlik ile ortaya çıkabilir. Temizlik hastalığı psikolojik sorunlar yaşayan kişilerde daha çok görülmektedir. Aileden gelen bir temizlik yapma alışkanlığı varsa kişi bunu abartmaya başlarsa sonucu temizlik hastalığına gidebilir. Temizlik hastalığı genelde mikroplardan arınma ve hasta olmama çabası ile ortaya çıkabilir. Genelde yapacak bir şey bulamayan sosyal hayatı kısıtlı olan ilgiye muhtaç kişilerde daha çok görülmektedir. Temizlik hastalığı çok çocuklu evlerde sürekli bir şeyler toplamak zorunda kalan ve sürekli ev temizleyip bir şeyleri yıkayan kişilerde daha sık görülür. Çünkü temizlik için daha fazla zaman harcayıp kendisi için herhangi bir hobi, gezme gibi uğraşlara zaman bulamazlar. Sürekli temizlikle uğraşmak sonunda kişiyi temizlik hastalığına götürebilir.

Temizlik hastalığı olan kişilerde görülen davranışlar
Temizlik hastalığı nasıl tedavi edilebilir: Temizlik hastalığı tedavisi mümkün bir durumdur. Öncelikle psikolojik bir takıntı olduğunu kabul edip mutlaka bir hekime baş vurmalısınız. Öncelikle hekim size bunun bir saplantı veya psikolojik bir rahatsızlık olduğunu anlatıp bununla ilgili terapiler hazırlayacaktır. Gerektiğinde ilaç takviyesi uygulanmaktadır. Hekiminizin size tavsiye edeceği ilaçların kullanım süresi 2 yıla kadar uzaya bilir. Temizlik hastası olan kişilerin tedavi sürecinde temizlik yapmaktan kaçınmaları gerekir. Her temizlik yapmak istediği anda kendini dizginleyip sık sık el yıkamaktan kaçınmaları lazım. Banyoda her seferinde biraz daha kısa kalarak banyo süresini aza indirebilirler. Bedensel veya organik bir hastalık olmadığı için kişi bir müddet kendi içinde psikolojik savaş vererek bu hastalığı yenebilir.

" } ] }