{ "title": "Tourette Sendromu", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/tourette-sendromu(1).jpg", "date": "19.01.2024 05:46:24", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Tourette sendromu, sürekli olarak aynı şekilde tekrarlayan, istem dışı meydana gelen hızlı ve ani hareket ve seslerle karakterize olan tiklerle görülen nörolojik ya da nörokimyasal genetik rahatsızlıklardan biridir. Kişi içten geleni istemsiz şekilde dışa vurur. Hastalığın ilk ortaya çıkışında küfürlü, müstehcen sözlerle uygunsuz yerlerde olduğu düşünülse de sonradan hastaların pek azında bu tür belirtiler tespit edilmiştir. Eğer tikler fazla değilse, hastalığın tanısı da zor olur. Hastalarda görülen tikler arasında öksürme, boğaz temizleme, göz kırpma, burun çekme, değişik hayvan sesleri çıkarma gibi davranışlar çok görülür. Bu rahatsızlığı olan kişilerin zekâ seviyesi normal olduğu gibi, yaşam süreleri de normal seviyededir.

Tourette sendromu kimlerde görülür?

Kişilerde başlayan tikler çocukluk döneminde etkili olup, ergenlikle birlikte şiddetini azaltır. Bazı kişilerde yetişkinlik döneminde de hafif derecede görülebilir. Çocuklarda %20 oranında belirli dönemlerde etkili olan tiklerde bulunur. Bunlar boğaz temizleme, göz kırpma gibi daha basit tekrarlayıcı tiklerden oluşur. Aileler bunu çocuklarının alışkanlık haline getirdiğini düşünür. Nadiren ağır etkili tiklerde oluşur. Bazen fazla sayıda hareket ve seslerde etkili olabilir. Tiklerin etkisi uzun yıllar sürebilir. Eğer çocuklarda tespit edilen bir sağlık sorunu yoksa, tourette sendromu değerlendirilmelidir. Kişinin yaptığı tikler yavaş olduğu kadar, hızlı yapılabilir. Ancak karşıya kasıtlı yapılıyormuş gibi izlenim verebilir. Seslerden, sıçrama ve bükülme gibi farklı eylemlerden oluşabilir. Çocuğun sinirli olduğu düşünülebilir. Farklı tikler yapılırsa, bunların birbirine benzemesi mümkündür. Bu beyindeki sinirsel iletim ve kimyanın ortak paydasından olabilir.

Tourette sendromu neden ortaya çıkar?

Tiklerle ortaya çıkan sendromun nedeni olarak genetik faktörlerin etkili olduğu bilinmektedir. Fakat bunun oluşmasına neden olan genin hangisi olduğu belirlenememiştir. Bu alandaki araştırmalarda beynin derinliklerinde bulunan bazı hücrelerin biçim ve işleyiş bakımından farklı olduğu görülmüştür. Beyindeki hücreler nöron transmitterler denilen kimyasallarla iletişime geçer. Bu sendromdan etkilenenler de beyindeki nöron transmitterler normalden farklı sayıdadır. Bunun tourette sendromunun oluşmasına neden olduğu bilinmektedir. Ancak kişilere yapılacak kan tetkikleri ya da görüntüleme tetkikleri sırasında teşhis yapılamaz.

Tourette sendromu belirtileri nelerdir?

Rahatsızlığın en belirgin bulguları tekrarlayıcı tiklerdir. Bunun dışında hastalarda obsesif düşünceler yani değişik takıntılar, kompulsif olan tekrarlayıcı hareketler, gerginlik ve sıkıntı gibi sorunlar tespit edilebilir. Bu çocuklarda dikkat eksikliğinin olduğu, hiperaktivite sorunu bulunduğu da gözlenmiştir. Ancak her hastada bunların olması beklenmez. Bazen oldukça hafif belirtiler olduğu için, hastaların tanısı ve tedavisi yapılamaz. Çünkü bunlar doktora gitmeyi düşünmez. Dönemsel olarak da tikler artabilir ya da azalabilir. Özellikle kızlarda erişkinlik döneminde hastalığın gidişatı düzelmeye başlayabilir.

Tourette sendromu tedavisi nasıl yapılır?

Kesin bir tedavisi olmayan tourette sendromunda tedavide hastaların yakındığı belirtiler iyileştirilmeye çalışılır. Ancak bunlar içinde bilinen bir ilaç yoktur. Ortaya çıkan tikler ilaçlarla kontrol edilmeye çalışılır. Hastanın aile bireyleri, öğretmenleri ve arkadaşları bu konuda bilgilendirilir. Bu hastanın toplumda daha rahat olmasını sağlar. Her şeye rağmen bu sendromun etkisinde olan kişiler yaşamına devam edebilir, meslek sahibi olup çalışma yaşamını sürdürebilir.
" } ] }