{ "title": "Travma Sonrası Stres Bozukluğu", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/travma-sonrasi-stres-bozuklugu.jpg", "date": "19.01.2024 01:53:52", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Travma sonucu stres bozukluğu kişi üzerinde korku, çaresizlik ve dehşete düşüp paniğe kapılmaları neden olduğu bir ruhsal bozukluk olduğu bilinmektedir. Travma kişinin stres bozucu olaylara maruz kalması, toplumsal şiddet görmesi, ani ölüm haberleri alması günümüzde yaşanan savaşlar ve terörizm kişiye travma geçirmesini strese girmesine neden olur.

Travma nedenleri: Ani yere düşüp kafayı çarpmak, trafik kazalarında kafayı sert yere vurmak beyin sarsıntısına neden olduğu için travmaya neden olabilir. Günümüzün yaşantısından dolayı Ülkemizdeki insanların %9 ile %10 kişi travma geçirmiş stres bozukluğu yaşamaktadır.

Ülkemizde çok büyük depremler olmuştur deprem sonrası o çevrede yaşayan halk yaşadıkları korku endişe sonunda büyük travma geçirip psikolojileri bozulmuştur. Bu gibi büyük korku kişiler üzerinde olumsuz etkiler bırakmıştır. Deprem yaşayan öğrencilerden yapılan araştırmalara göre sınav sonucu puanlarında aşırı düşme ve çocuklarda asabi hareketler görülmüştür bunların nedeni ise depremde yaşadıkları korku, panik ve ailesini kaybeden çocuklarda aşırı üzüntü travma geçirmelerine stres bozukluğuna ve kişilik bozukluğu yaşamalarına neden olmuştur.

Kişinin travma geçirmesini tetikleyen olay sosyal etken, ailevi etkenler, fiziksel ve psikolojik etkenler, çevresel etkenler aniden gelişen üzüntüler bunlar travma ve stres bozukluğunda büyük rol oynar. Küçük yaşta cinsel istismara uğramış çocukların ve ailesinin travma geçirip stres bozukluğu yaşamalarının en büyük nedenlerindendir. Bu gibi olumsuz etkileri yaşayan kişi ileri zamanlarda bir nevi yaşadığı acıları unutabilir normal hayatına dönebilir. Birçoğu da yıllar geçse bile o kötü anıları gözünün önüne gelir ve aynı olayı yaşıyormuş gibi olur ve yıllar geçse de iyileşemez.

Travmanın belirtileri: Kişi her an tekrar travma geçireceğini zanneder ve travmanın anısını unutamaz. Kabuslar görür, görüntüler sesler devamlı aklında olur yine yaşayacağım düşüncesiyle strese girer.
Travma sonrası stres bozukluğu tedavisi: Travma geçiren kişilerin hepsini tedavi olması gerekmez. Bazı insanlar travma sonrası aileden ve çevreden aldığı destekle çabuk atlatır. Fakat kimi insanda haftalar aylar geçse o anı unutamaz hayatını yaşamını aile ortamını etkiler. Bu durumda mutlaka bir uzmana danışılmalı ve tedavi olunmalıdır. Uzman hekim tarafında davranış terapisi ve ilaçlarda tedavi edilir.

" } ] }